Szoboravatás Budafok Borvárosban a kettős bicentenáriumon

A budafoki Záborszky Pince területén található Borváros Verdi és Wagner bronzszobrának átadásával koronázta meg a kettős bicentenáriumi év hazai eseményeit. Huber József és Pogáts István alkotásait a Borváros tulajdonosa, Békési Imre felkérésére hétfőn a Művészetek Palotája vezérigazgatója, Káel Csaba és a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter leplezte le 2013. december 17-én.

 

A XXII. kerületben lévő Záborszky Pince területén átadott Borváros nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy a maga teljességében mutassa be a bor csodáját: együtt mindazzal a történelmi és kulturális hagyománnyal, amelytől elválaszthatatlan. A tervezett fejlesztések között szerepel a Borváros összenyitása a Szent István Korona pincével, ahol a világ legnagyobb tölthető fahordója tekinthető meg. A Szent István Korona Pince udvarán kapna helyet Budafok Kőszínháza, amely ideiglenes jelleggel már az elmúlt években is megnyitott, és ahogyan ebben az időszakban – amelyben többek közt szimfonikus hangversennyel, a Duna Karnevállal és egy kamaraopera-előadással – a jövőben is változatos kulturális kínálattal várná 600-800 főnyi közönségét. A kőszínház majdani bejáratánál helyezik el Wagner és Verdi szobrát.  

 

Békési Imre, Ókovács Szilveszter, Huber József, Szabolcs Attila, Pogáts István, Káel Csaba, Záborszky Kálmán Budafok Borvárosban (fotó: Csibi Szilvia)

 

Káel Csaba, a bronz portrék felavatása kapcsán, a két szerzőre emlékezve elmondta: „1813 rendkívül mozgalmas esztendő volt Európa életében. Ez az év nem csupán a Napóleon teljhatalma hanyatlásának kezdetét jelző mérföldkő, hanem a romantika két talán legnagyobb horderejű operaszerző géniusza, Verdi és Wagner születésének dátuma is. Talán nem véletlen, hogy bár a két komponista személyesen soha nem találkozott egymással, az olasz és német operaművészet megújításában mégis hasonlóan forradalmi szerepet töltöttek be. A Művészetek Palotája számára mindkét szerző munkássága rendkívüli jelentőséggel bír. Büszkék vagyunk rá, hogy a kettős bicentenárium évében nyolcadik alkalommal megrendezett Budapesti Wagner-napok immár világhírű fesztivállá nőtte ki magát, amit a New York Times kolumnistája egyenesen „kis Bayreuthként" méltatott. Nem véletlenül, a Fischer Ádám által életre hívott operaünnepen ugyanis évről évre első vonalbeli, nemzetközi szereposztásban futnak az előadások. Verdire emlékezvén idén két, komoly sajtóvisszhangot keltő bemutató vagyunk túl. A bicentenárium alkalmából a Verdi-életmű egyik kevésbé ismert gyöngyszemét, az Attilát a Sanghaji Nagyszínházzal két éve tartó szoros együttműködés eredményeképp áprilisban a budapesti közönségnek, novemberben pedig a kínai publikumnak mutattuk be. A kínai nagy falon túl ezzel a művel ünnepelték meg Verdi bicentenáriumát, a frissen felújított Sanghaji Nagyszínház pedig ezzel az előadással nyitotta meg újból a kapuit."

 

Káel Csaba a Művészetek Palotája Verdihez és Wagnerhez fűződő szoros kötődését emelte ki az ünnepélyes megnyitón, amelyet Budafok Polgármestere, Szabolcs Attila is megtisztelt jelenlétével, csakúgy, mint Záborszky Kálmán, a Pincészet névadó családjának leszármazottja, a Pincészet Igazgatósági tagja, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója és a Zuglói Filharmónia művészeti vezető-karnagya, a kőszínház az első kulturális eseményének tevékeny szervezője és résztvevője.

 

Káel Csaba és Ókovács Szilveszter (fotó: Csibi Szilvia)

 

 

Káel Csaba és Ókovács Szilveszter

Ókovács Szilveszter a Wagner-szobor leleplezése előtt szintén utalt arra, hogy a két szerző sosem találkozott egymással. „Egyetlen alkalommal tartózkodtak csak azonos négyzetkilométeren, Velencében - és akkor se néztek egymás szemébe. Mintha két annyira más világ volna az övék! Miközben a parasztgyerek Verdit alig tanították, a zilált családi hátterű Wagner alig hagyta, hogy tanítsa bárki. Két autodidakta zseni, ez tehát egyezik. Verdi neve maga a forradalom - Wagner pedig maga is forradalmár. Itt sincs különbség. Verdi ír mindenkinek darabot, Rómának és Szentpétervárnak is - Wagner úgyszintén, és mindkettejüket megizzasztja Párizs, amely mindig mást akar, mint az eredeti partitúra. Nahát! Megférnek ők békésen az Opera ormán, illő magasan - s most már a Borváros pincéjében, a megértés illő mélységében is. A Magyar Állami Operaház pedig nem tett mást a hosszú, kétszezonos, dupla bicentenáriumot hozó jubileumi esztendőben, mint hogy mindkét oszlopára támaszkodott."

 

Verdi és Wagner szobra Budafok Borvárosban

 

A komplexum fejlesztési koncepciójának része Budafok Borváros saját kikötőjének megnyitása, amely lehetővé teszi a Borváros elérését egy kellemes hajókázással egybekötve.

 

A szobrok alkotói a Mészáros László Képzőművészeti Egyesület tagjai. Huber József önálló szobrászművész alapító tag, a szobrász szakosztály művésztanára, Pogáts István pedig 2008-ban csatlakozott a Mészáros László Körhöz, azóta Huber József mellett Pató Rózsa is a mestere. Huber József sokat tett Budafok kulturális hírnevének javításáért, értékeinek gyarapításáért.

 

(A Magyar Állami Operaház és a fidelio.hu közleményének rövidített változata)