„Debrecenbe kéne menni…”

 

Beszámoló a debreceni Kadosa Pál Zongora Emlékversenyről

 

no nem pulykakakasért elsősorban, hanem mert a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara ismét zongoraversenyt rendezett, mégpedig a 30 esztendeje elhunyt Kadosa Pál zongoraművész-zeneszerző, a Zeneakadémia egykori tanszakvezetője tiszteletére, emlékére.

 

2013. december 6.-án és 7.-én négy korcsoportban mérették meg magukat az integrált egyetemeken működő zeneművészeti karokon tanuló ifjú zongoristák.

 

Nem tudni miért; de a kezdeti lelkesedés után furcsa, és igen sajnálatos, hogy Pécs és Miskolc végül is nem képviseltette magát egy növendékkel sem. A pálya elején tartó tehetséges zongoristáknak nincs sok fóruma. Nem mutathatják meg tehetségüket, felkészültségüket, pedig ezt a pályát csak a pódiumon lehet tanulni, csak így lehet a rátermettséget próbára tenni, legyőzni az izgalmat, a lelki tényezőket.

 

A versenyen 20 résztvevő négy kategóriában indult. A legnépesebb a 3. évfolyamra járók kategóriája volt.

 

A fiatal pianisták nagy része sajnos ma már nem nagyon tudja, ki is volt a Veisz Pál néven született Kadosa Pál. Persze hallották, hogy a megelőző zongorista generációk kiemelkedő művészei közül sokan (Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András, Jandó Jenő…) nála tanultak. Kadosa Tanár Úr Léván született 1903-ban. (Szülővárosában 2013-ban szintén zongoraversenyt rendeztek tiszteletére.)

 

A verseny sorsolása előtt egy kis megemlékezést tartottak a 30 éve elhunyt zongoraművész-pedagógusról, mint ahogy a díjátadó előtt a zsűri egyik tagja, Ábrahám Mariann is mondott pár keresetlen szót egykori professzoráról, és műveiről. A zsűri tagja volt még Nádor György zongoraművész (a zsűri elnöke) és e sorok írója, Némethy Attila. Az első nap végén Borbély László zongoraművész adott hangversenyt Johann Sebastian Bach és Olivier Messian műveiből.

 

Kadosa Pál zongoraművészként – saját művein kívül – kiemelkedően fontos feladatának tartotta a kortárs zene bemutatását. Zongorajátéka erősen emlékeztetett Bartók játékmódjára, előadásmódjára a telt hangzás és a lüktető ritmika volt a jellemző. Az idei versenyen minden indulónak kellett egy – szabadon választott - Kadosa művet is játszania. Az időkorláton túl, más megkötés nem volt.

 

A zsűri minden kategóriában kiadta az első díjat, hiszen minden korosztályban talált olyan ifjú zongoristát, aki kiemelkedő produkciót nyújtott.

 

Az alábbi táblázatban olvashatják a verseny eredményeit. Gratulálunk minden indulónak, és reméljük, hogy ez a verseny kicsit közelebb hozta őket Kadosa Pál műveihez.

 

Köszönjük Dr. Duffek Mihály dékánnak és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara Zongora Tanszéke minden tanárának, hogy inspiráló, barátságos környezetet biztosítottak idén is a versenynek.

 

 

Kadosa Pál Zongora Emlékverseny

(Debrecen, 2013. december 6-7.)

 

 

 EREDMÉNYEK

1.   kategória

1.   díj: Zágonyi Bettina - Tanára: B. Kiss Zsuzsanna

2.   díj: ----

3.   díj: ----

Különdíj: Rónai Csilla - Tanára: Dr. Zsigmondné, Dr. Papp Éva

 

2.   kategória

1.   díj: Turányi Tünde + a Zeneművészeti Kar különdíja Tanárai: Dr. Báll Dávid és Pless Attila

2.   díj: ----                                                                                       

3.   díj: Kozma Dávid - Tanára: Grünwald Béla

 Nemes Andrea - Tanára: Dr. Zsigmond Zoltán

 

3.   kategória

1.   díj: Siska Ádám - Tanára: Dr. Choi Insu

2.   díj: ----

3.   díj: Jáger Zsanett - Tanára: Dr. Choi Insu

Különdíj: Sotkó Eszter Magdolna - Tanára: Dr. Choi Insu

Különdíj: Tóth Bernadett - Tanára: Dr. Lucz Ilona

 

4.   kategória

1.   díj: Hodozsó Norbert + a Debreceni Egyetem Rektorának különdíja Tanára: Grünwald Béla

2.   díj: ----                                                                           

3.   díj: ----

Különdíj: Farkas Szilvia - Tanára: Dr.Duffek Mihály

Különdíj: Lajtos Anna - Tanára: Pless Attila