Auer-kultusz Veszprémben

Veszprém, 2014. február 18.

 

A veszprémi születésű világhírű hegedűművész és zenepedagógus, Auer Lipót emlékének ápolására, az Auer Lipót Nemzetközi Hegedűfesztivál és Hegedűverseny előkészítésére Auer Lipót Emlékbizottság alakult Veszprémben. A Bizottság tagjai példaértékű együttműködésüket megállapodás aláírásával erősítették meg február 18-án, melynek köszönhetően első alkalommal szerveznek egyedülálló 2014-ben hegedűversenyt a városban, hagyományteremtő jelleggel.

 

 

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2013-ban határozott arról, hogy az Auer-kultusz veszprémi központtal történő megteremtésére Auer Lipót Emlékbizottságot hoz létre. A bizottság elnöke Porga Gyula polgármester, tagjai: dr. Batta András egységes komolyzenei koncepcióért felelős kormánybiztos, dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora, dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint Kováts Péter hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője.

Az Emlékbizottság 2013. november 21-én tartotta alakuló ülését, ahol meghatározták az együttműködés fő irányait.

 

Az együttműködés aláírásához kapcsolódóan a bizottság tagjai sajtótájékoztatót tartottak, ahol Porga Gyula polgármester mutatta be az emlékbizottság tevékenységét. Dr. Batta András kormánybiztos a világhírű hegedűvirtuóz munkásságát méltatta. Dr. Friedler Ferenc rektor kiemelte, hogy a hosszú távú szakmai karrierhez megfelelő művészeti háttérre van szükség, az intézmény kiemelten támogatja a bizottság munkáját, hiszen a várossal együttműködésük is példaértékű. Kováts Péter hegedűművész hangsúlyozta, egyedi programsorozatot hoznak létre a legjobbak részvételével. A programsorozat egyik ötletadója Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke is részt vett a tájékoztatón, kiemelten támogatja az építő jellegű kezdeményezést, elmondta a ma élő és leghíresebb művészek is részt akarnak venni a programokon.

 

Az ünnepélyes keretek között aláírt megállapodásban rögzítik, hogy a 2014. évi I. Auer Lipót Nemzetközi Hegedűfesztivál előkészítő munkálatainak elvégzésére Programirodát hoznak létre. Az együttműködés keretében a Pannon Egyetem biztosítja a Programiroda működésének tárgyi és részben személyi feltételeit. Dr. Batta András kormánybiztos folyamatosan figyelemmel kíséri, értékeli, és szakmai ajánlásaival, tapasztalatával segíti a közös munkát, biztosítja a szükséges zenei szakmai humánerőforrást. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata közreműködik az Auer Emlékbizottság és a Programiroda közötti kommunikációban, támogatja a projekt külső kommunikációját, így a kulturális élet szereplőinek, valamint turisztikai szereplők tájékoztatásával, a kulturális esemény népszerűsítésével járul hozzá az együttműködés sikeréhez.

Az Auer Program a bizottság tervei szerint három fő elemből épül majd fel.

 

Az Auer Hegedűfesztivál a legszélesebb közönségnek biztosít nemzetközi rangú programokat több helyszínen és műfajban Veszprémben, a világ legjelesebb hegedűművészeinek közreműködésével.

 

Az Auer Akadémia a már hagyományosnak mondható hegedűkurzusok évente megrendezendő programja.

Az Auer Lipót Nemzetközi Hegedűversenyt a tervek szerint háromévente rendezik meg, az elsőt 2015-ben, az egyedülálló zenei megmérettetésre a világ valamennyi zeneakadémiájáról várnak majd pályakezdő művészeket, zeneakadémiai hallgatókat. A verseny zsűri elnöki feladatainak ellátására megnyerték Zakhar Bron professzort, az Auer által megteremtett világszínvonalú hegedűiskola egyik leghíresebb tagját, aki többek között Maxim Vengerov és Vadim Repin mestere is volt.

 

 

További információ:

Pannon Egyetem: Dallos-Biró Viktória (30/973-1224)

biro.viktoria@uni-pannon.hu