ELHUNYT OLSVAI IMRE

 

http://www.tiszafolk.hu/Foto/Tabor/Olsvai/slides/IMG_1707.JPG

 

2014. február 19-én, 82 éves korában elhunyt Olsvai Imre, Kodály legfiatalabb tanítványa, Életfa-díjas népzenekutató, zeneszerző, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetettje, az MTA Zenetudományi Intézet nyugalmazott főmunkatársa, a KÓTA és a Vass Lajos Szövetség tiszteletbeli elnöke.

 

 

http://www.parlando.hu/2009113.htm

 

Olsvai Imre a keresztapám volt. Valójában nem, de ő mindig így mutatott be minket másoknak. Büszke voltam és vagyok arra, hogy szellemi keresztlánya, tanítványa, munkatársa lehettem.


Apámként tiszteltem, hisz valóban, csak az édesapámat tudom hozzá hasonlítani: mindig minden kérdésemre tudott válaszolni. Fejből segített mindig, nem kellett hozzá lexikon vagy dalgyűjtemény. Ha dolgozatot, cikket írtam, csak megemlítettem a problémát, máris jött a megoldások halmaza.

 
Büszke volt Imre arra, hogy Kodály tanítványa volt. Sokat mesélt a szikár, de nagyon melegszívű, hihetetlen tudású mesteréről, akit egyszer valahogyan ki is igazított. Ez nem sok embernek adatott meg, hisz Kodály ritkán tévedett...

 

Imre nélkül nem lesz már olyan az a sok népzenei minősítő hangverseny, amelyekre zsűrizni, tanácsot adni járunk. Csodálták és szerették a falusi énekesek is, hisz a legtermészetesebb módon szólt hozzájuk. Tanulni sosem szégyellt. A leghihetetlenebb helyeken találkoztam vele, ott volt minden olyan eseményen, ami érdekelte, vagy úgy gondolta, hogy érdekelheti. Még betegen is. Könyvei, lemezei sosem avulnak el, és mindig szeretettel veszem majd kézbe őket. Benne van az ajánlása: kishúgomnak, keresztlányomnak...

 

Nem tudom, ki fogja majd pótolni Őt.

Dr. Fehér Anikó