HANGSZEREK IS VANNAK

 

a Tehetségpontok valamint hátrányos helyzetű tehetségekkel foglalkozó tanodák számára biztosított „ajándékcsomagban”

 

150 millió forint értékű fejlesztő játékot, sportszert, hangszert és kísérleti eszközt kaptak a Tehetségpontok valamint hátrányos helyzetű tehetségekkel foglalkozó tanodák. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége az uniós támogatással megvalósuló Tehetséghidak Programja keretében szerezte be az eszközöket.

A gyerekeknek lehetőséget kell adni arra, hogy sokféle területen kipróbálják magukat, hiszen csak akkor derülhet ki, hogy egy-egy diák valamely tudományágban, művészetben vagy akár szakmában szívesen elmélyülne, ha abban élményeket, tapasztalatokat tud szerezni. A MATEHETSZ felkérte a   Tehetségpontokat annak fölmérésére, hogy  a különféle tehetségterületek hatékony és korszerű fejlesztéséhez mi mindenre van szükségük.  Ennek nyomán ebben a tanévben 241 tehetséggondozó intézmény csaknem 150 millió forint értékben jutott húszezernél is több eszközhöz a Tehetséghidak Program jóvoltából.

Ezek többségét a természettudományok területén használják: a kémcsőtől a mikroszkópokon és a hullámtani medencén át a meteorológiai állomásig csaknem 9000 eszköz talált gazdára. Több mint 6700 sporteszközt osztottak szét az intézmények között, labd&a acute;kat, sakktáblát-sakkórát, szobakerékpárt, pingpongasztalt, tornagerendát és a talajakrobatikában használatos ugrópályát is. Fejlesztő játékokból több mint 3700-at kaptak a gyerekek. A legértékesebb holmik közé a  hangszerek és zeneoktatási kellékek tartoznak, ezekből 3000-et adtak át, egyebek mellett vibrafont, trombitát és klarinétot. A legdrágábban beszerzett tárgy egy fazekas égetőkemence volt, ami egy óvodába került.

A beszerzett eszközök kiszállítása sem volt kis feladat: a MATEHETSZ kisteherautója 20 ezer kilométernél is többet tett meg, hogy a 200iskolába kiszállítsa a kincset érő holmikat.

Az eszközöket közb eszerzéssel eljárás keretében vásárolta meg a MATEHETSZ. Az ügyes áralkunak köszönhetően a sportszerekből és fejlesztő játékokból többet is sikerült venni, mint amennyire a Tehetségpontoknak szükségük volt. Ezeket a MATEHETSZ annak a 25, hátrányos helyzetű tehetségekkel foglalkozó intézménynek ajánlotta fel, amelyek aktívan bekapcsolódtak a Tehetséghidak Programba. Ezek az intézmények átlagosan 250 ezer forint értékben vehetnek át sportszereket és játékokat az Országos Tehetségnapon, amelyet 2014. március 22-én rendeztek a MOM Kulturális Központban.