III. Országos Kodály Zoltán Kamaraének Találkozó

 

2014. április 12-én harmadik alkalommal rendezték meg a Kodály Zoltán nevét viselő iskolák találkozóját Budapesten, a hatvanéves Marczibányi téri Kodály Iskolában. Az esemény kiemelt vendége és egyben fővédnöke volt Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, Hajnissné Anda Éva, a főváros 2. tankerületének igazgatója, valamint a Magyar Kodály Társaság elnökségének tagjai.

Az eseményt - Őri Csilla a találkozónak helyet adó iskola ének-zenetanár, karnagy igazgatójának köszöntője után - dr. Ittzés Mihály a fennállásának harmincötödik évfordulóját ünneplő Magyar Kodály Társaság elnöke nyitotta meg. Beszédében Kodály szavaival arra emlékeztetett, hogy a legfontosabb hangszer az emberi hang, és a hangszeres zene csak ezután következik. Reményét fejezte ki, hogy a hasonló események, ahol lehetőség van a tapasztalatok cseréjére, a kórusok meghallgatására, és a hagyományok folytatására, újra népszerűvé teszik a társas éneklést a fiatalok körében, mely - mint hangsúlyozta - néhány száz évvel ezelőtt még az általános műveltség és a társadalmi érintkezés alapját képezte. Kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy a kamaraéneklés újra a mindennapok részévé váljon, és éltre szóló élményt nyújtson. A megnyitó programját az MR gyermekkórus tagjaiból alakult kamaracsoportok színesítették.

 

Az idei rendezvény sikerét jelzi, hogy országosan tizenegy intézmény vett részt a találkozón. Egy-egy kamaraének formációval képviseltette magát: a győri, a kecskeméti, a debreceni, a pécsi, a salgótarjáni, a székesfehérvári, a kaposvári, a szolnoki, a tari Kodály Iskola, a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, valamint az eseménynek otthont adó Marczibányi téri Kodály Iskola. A résztevők Kodály Zoltán és Szőnyi Erzsébet művei, valamint egy népdal mellett, szabadon választott művekkel készülhettek. A kamarakoncertek programját a Marczibányi téri Kodály Iskola hangszeres tehetségeinek koncertje színesítette, és a Falvay Attila vezette Kodály vonósnégyes előadása zárta. A találkozó ünnepélyes értékelését megelőzően kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték dr. Szőnyi Erzsébetet, a Magyar Kodály Társaság Kossuth-díjas, kiváló művész, Magyar Örökség díjas, Príma díjas tiszteletbeli társelnökét, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanárát, aki jelenlétével megtisztelte az eseményt.

 

Szőnyi Erzsébet - dr. Ittzés Mihály

 

Dr. Szőnyi Erzsébet és dr. Ittzés Mihály a III. Kodály Zoltán Kamaraének Találkozón

 

Zárógondolataiban Hartyányi Judit társelnök örömét fejezte ki, hogy a szakma képviselői és az érdeklődők újra képet kaphattak a Kodály szellemiségét képviselő iskolák munkájáról. Értékelő beszédében fontosnak nevezte a biciniumok és a triciniumok repertoáron tartását, valamint külön kiemelte, hogy az elhangzott darabok alapján a fiú hang újra megjelent a kamaraegyüttesekben. A zárógondolatok után Hartyányi Judit karnagy vezényletével felcsendült Kodály Zoltán: Nagyszalontai köszöntő című műve.

 

(Forrás: fidelio)