Szabó Marcell nyerte a 2014. ÉVI SZEGEDI Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt

 

A Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti karának korábbi dékánja, Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész által több mint egy évtizede életre hívott versenyt hagyományosan kétévente rendezik meg. A Bartók Béla március 25-i születésnapjához kapcsolódó verseny díjait szombaton adták át Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában.

 

A 27 éves, budapesti Szabó Marcell – aki Nándor György és Kemenes András tanítványaként két éve végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen – megkapta a legjobb kötelező darab előadásáért járó különdíjat is. A Zeneakadémia jelenlegi másodéves doktorandusz hallgatója már négy esztendeje is szerepelt a szegedi Bartók-zongoraversenyen, akkor megosztott harmadik díjjal jutalmazták. A második helyezett Vida Mónika Ruth lett, a megosztott harmadik díjat pedig Kocsis Krisztián és Vass István vehette át.

 

Szabo Marcell (fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

 

Szabó Marcell (fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

 

Nádor György, a Zeneakadémia professor emeritusa a zsűri elnökeként az eredményhirdetés alkalmával elmondta: a szegedi verseny nemzetközi összehasonlításban is színvonalasnak számít. A zongoraművész dicsérte a versenyzők darabválasztását, melyek közül kiemelte a Scarlatti-szonáták, illetve Tóth Péter kifejezetten erre az alkalomra íródott, Hangnem nélküli keringőjének előadását.

 

A díjazottak Bartók Béla szülővárosában, Nagyszentmiklóson a Nákó kastélyban is adtak hangversenyt.

 

A XXII. kerületi Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában Szabó Marcell egykori tanára Batke Márta tanszakvezető volt.

 

 

 

Batke Márta

 

(Forrás: MTI/fidelio)