BÁTKI FAZEKAS ZOLTÁN

 

KÖNNYCSEPPEK

 

http://www.operaportal.hu/images/eloadok/batkifazekasz/verseskkicsij.jpg

 

Bátki Fazekas Zoltán operaénekes, költő, dalszerző, magánének tanár (Hódmezővásárhelyi Zeneiskola) harmadik verseskötete a „Könnycseppek” címet kapta. A Veréb Judit grafikáival megjelent és válogatott verseket tartalmazó kötetben található „A Tisza-parton” című is, amelyet a "Szép vagy Alföld" 2003-as nemzetközi vers- és novellaíró pályázaton bronz oklevéllel díjaztak. (A "Könnycseppek" megvásárolható Budapesten a Püski Kiadónál, a Krisztina krt. 26. szám alatt, és a Gyepű Nemzeti Könyvesboltban a Kálvin tér 7. szám alatt, Szegeden pedig a Bálint Sándor Könyvesboltban, az Aradi vértanúk tere 8. szám alatt.) A BELEOLVASÓBAN válogatást nyújtunk a „Könnycseppek” zenei témájú alkotásaiból.

 

Bátki Fazekas Zoltán 1968. november 10-én született Szegeden. 1985-től Berdál Valéria, 1995-től 1997-ig Ónody Márta, 1997-től Gyimesi Kálmán tanítványa. 1991-ben magánének tanári, 1995-ben énekművész-tanári oklevelet szerzett Szegeden, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 1997-ben kitüntetéses operaénekesi diplomát kapott a Budapesti Zeneakadémián. Az 1991-ben Szegeden megrendezett Országos Mozart Énekverseny első díjasa és különdíjasa. Az 1993-as Ádám Jenő Országos Énekverseny második helyezettje. 2002-ben „Artisjus" díjas. A 2004-es „Csendül a nóta" nemzetközi magyar nóta énekverseny harmadik helyezettje.

 

1993-ig a Szegedi Nemzeti Színház kórusának tagja. 1993 óta a Hódmezővásárhelyi Péczely Attila Zeneiskola tanára. 1991 és 2008 között tagja a Szegedi Nemzeti Színháznak, 1998 és 2001 között a Debreceni Csokonai Színháznak. 1997-től rendszeresen fellép a Magyar Állami Operaházban. A Magyar Állami Operaház vendégművészeként énekelt szerepei: Figaro (Mozart: Figaro házassága), Papageno (Mozart: A varázsfuvola), Guglielmo (Mozart: Cosí fan tutte), Dandini (Rossini: Hamupipőke), Enrico (Donizetti: A csengő), Enrico Ashton (Donizetti: Lammermoori Lucia), Belcore (Donizetti: Szerelmi bájital), Schaunard (Puccini: Bohémélet), Don Estoban (Zemlinsky: A törpe), Petúr (Erkel: Bánk bán), Bagó (Kacsoh: János vitéz), Ping (Puccini: Turandot), Falke (J. Strauss: A denevér), Dancaire (Bizet: Carmen), Napóleon és Kocsmáros (Kodály: Háry János), Ben (Menotti: A telefon), Garda Roberto (Ránki: Pomádé király új ruhája), Római úr (Vajda: Mario és a varázsló).

 

Vendégművészként szerepelt a pécsi, a miskolci, és a győri színházakban. A Varázsfuvola Papagenóját nagy sikerrel énekelte Amsterdamban, Rotterdamban, Hágában, és Hollandia más nagyvárosaiban. Ezt a szerepet hat különböző rendezésben játszotta, többek között Budapesten, Szegeden, Pécsen, és Szombathelyen. Négy hónapon át koncertezett Mozart és Johann Strauss műveiből összeállított gálaműsorokban, Németországban. Fellépett a Sarasotai Operaházban, az USA-ban. Négy éve rendszeresen meghívott szólistája az ausztriai Güssing koncertműsorainak. Repertoárjában az operaszerepeken kívül dalciklusok, dalok, oratórikus művek, operettek, magyarnóták, és kortárszenei művek is szerepelnek.

 

1991 óta számos újságban és antológiában publikált. Első verseskötete „Eladott országban" címmel 1996-ban, a második „Fényben születő" címmel 2000-ben, a harmadik „Könnycseppek" címmel 2010-ben jelent meg. A 2003-ban megrendezett „Szép vagy Alföld" nemzetközi vers és novellaíró pályázat bronz okleveles díjazottja. Az Alkotó Képzőművészek és Írók Országos Szövetsége által 2004-ben kiírt országos versíró pályázat díjnyertese. A 2006-os IX. Országos Aquincumi Költőverseny különdíjasa. Első önálló CD-albuma 2008-ban jelent meg. Magyarországon több megzenésített versét játsszák.

 

Tagja az Alkotó Muzsikusok Társaságának, a Magyar Írószövetségnek, a Magyarnótaszerzők és Énekesek Országos Egyesületének. Aktív közéleti ember, több szervezet alapítója, két alapítvány kuratóriumi tagja.


2005-től 2010-ig a Magyar Függetlenségi Párt országos elnöke. 2009 óta tagja az „56-os" Magyar Nemzetőrségnek. Az 1956-os forradalom eszméivel történő azonosulását, és aktív cselekvését az „56-os" Felkelők Rabparlamentje 2005-ben a „Forradalom Hőse" kitüntetéssel ismerte el.


Az Országos Dankó Pista Emlékbizottság 2008-ban „Dankó-emlékérem"-mel tüntette ki. Minősített szólistája a Magyar Rádiónak. 2006-ban közoktatás vezetői diplomát kapott a Szegedi Tudomány Egyetemen.

 

Bátki Fazekas Zoltán két gyermek apja, családjával a Szeged melletti Zsombón él. (Forrás: www.operaportal.hu)

 

 

http://cdn.delmagyar.hu/common/kepgaleria/cikk/220/2197067/2.jpg

Önarckép (A Művész felvétele)

 

A „Könnycseppek” c. kötetéből a következő verseket választottuk ki „beleolvasásra:

 

Altató,

Bagolyka dal,

Búcsú,

Búcsúcsók,

Csak hallgatóztam,

Édenben,

Félefajta játék,

Fényben születő,

Isten vonatán,

Istenem!,

Kicsi gyönyörűm,

Kispacsirtám,

Isten vonatán,

Könnycseppek,

Mielőtt elmegyek,

Óvárdombon,

Rózsaének,

Suttog az éj,

Szeretnék csönddé válni.

+

A Tisza-parton

 

 

http://www.operaportal.hu/images/eloadok/batkifazekasz/batkidedi.jpg

 

      A „Könnycseppek” dedikálása közben

 

 

Bátki Fazekas Zoltán költeményei korábban megjelent verseskötetekben, antológiákban

(Nagyításhoz kattintson a képre!)

 

verseskkicsi

verseskkicsi2

verseskkicsi3

verseskkicsi4

verseskkicsi5

verseskkicsi6

verseskkicsi7

verseskicsi8