Rekorddöntés, új módszertan

 

292 harang zengte az Európai Unió himnuszát 2014. május 17-én a 8. CsengőFesten. Összefognak a csengettyűsök. Új módszertan készül SNI-gyerekek fejlesztésére.

 

Csaknem háromszáz csengettyű zengte hétvégén az európai összetartozást jelképező, az unió himnuszaként is ismert Örömódát. Beethoven klasszikus darabja immár nyolcadik alkalommal csendült fel Besnyőn, a hazai csengettyűsök Mekkájaként is jegyzett Fejér megyei községben. A Sziront’Art Közhasznú Egyesület és a Szironta Együttes nyolcadik alkalommal hívta találkozóra az ország csengettyűseit, a műfaj kedvelőit.

 

Idén csaknem félezer résztvevő, mintegy kétszáz zenész mutatkozott be a csengettyűs seregszemlén, amelyen hagyományosan minden évben felcsendül az Örömóda az összes csengettyűs előadásában. Idén 292 harangot számláltak össze a szervezők. A legutóbbi házi rekord 269 csengettyű volt, azt 2010-ben állították fel. Egyébként éppen akkor vált nemzetközivé a találkozó, arra ugyanis az Egyesült Államokból, a műfaj szülőhazájából is érkeztek csengettyűs együttesek. Azóta jártak Besnyőn Németországból csengettyűsök, sőt az amerikai mintára készült japán kéziharangok (handbells) egyik európai bemutatójának is Besnyő adhatott otthont.

 

 

http://csengobongo.hu/site/templates/images/csengo-bongo_gyerekek.jpg

Illusztráció a Csengő-Bongó honlap nyitóoldaláról

 

A 8. CsengőFest ugyanakkor nem csak e különleges hangszer kedvelőinek és művelőinek egyetlen találkozási lehetősége, de hiánypótló workshopként is funkcionál a különböző együttesek vezetőinek.

 

A rendezvény délelőttjén interaktív kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg a hangszer fejlesztésének és ismertebbé tételének lehetőségeit és hamarosan megszülethet egy csengettyűs módszertan is, melynek kidolgozásával az eddig ritmuskészség-fejlesztő eszközökként jegyzett harangok hangszerként is bemutatkozhassanak. A Sziront’Art Közhasznú Egyesület egyik célja a CsengőFest megrendezésével kettős: a találkozási lehetőség megteremtése mellett a hangszer ismertségének terjesztése és szakmai elismerésének kivívása is jelentős cél. A csengettyűvel foglalkozó szakemberek idei megbeszélésén a készülő módszertan konkrét elemeit vették sorra, a pályázati lehetőségek ismeretében. A csengettyű ugyanis sikeresen alkalmazható a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésében a hangszer egyszerű megszólaltatása miatt, de gyorsan, látványos eredmények érhetők el a zene motiváló ereje révén.

 

http://www.besnyo.hu/images/csengo_fest.jpg

A felvétel a 8. CsengőFesten készült

 

 

A csengettyűs találkozók alatt összegyűlt tapasztalatokat a szervezők most összefoglalják és bíznak benne, hogy pályázati forrásból hiánypótló mintaprojektben tudják megmutatni a hangszerben rejlő lehetőségeket, hiszen kortól és zenei ismeretektől függetlenül a megfelelő módszer alkalmazásával a csengettyűk segítségével gyorsan, látványos eredményeket lehet elérni.

 

Sziront’Art Közhasznú Egyesület

2456 Besnyő, Gorkij utca 9.

 

Sajtókapcsolat: Germán Márton szakmai igazgató

Telefon:   06 20 256 8389

E-mail:    marci@szironta.hu