Kamarazene a CEU-ban

 

Záró koncertjéhez érkezett a Classicus Ensemble, a Közép-európai Egyetem Artists-in-Residence 2013/2014-es tanévi koncertsorozata. A 2014. május 14-i est a fiatal, tehetséges magyar zenészekből álló együttes huszonötödik kamarakoncertje volt az amerikai-magyar egyetemen.

 

Fejérvári Zoltán, Palojtay János (zongora), Tornyai Péter (hegedű, brácsa) és Zétényi Tamás (cselló) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeiként kezdett el közösen muzsikálni. Classicus Ensemble névre keresztelt, klasszikus és kortárs kamarazenét egyformán játszó együttesük 2011 ősze óta ad rendszeresen, a tanév folyamán havi egy alkalommal, teltházas koncertet a Közép-európai Egyetemen. Szokatlan hangszer összeállításuk nem tudatos tervezés eredménye, hanem a közös kamarazenei órák és koncertfellépések eredményeként alakult ki.

 

 

Classicus Ensemble

Classicus Ensemble

 

Ingyenes, változatos műsor összeállítású kamarahangversenyeikre azonban rendszeresen hívják fellépő művészekként zenész-barátaikat is. Többször lépett már fel a belvárosi egyetem, hangulatos Popper termében többek között Varga Oszkár, Kruppa Bálint, Surján Péter, Borsos Kata (hegedű), Bán Máté (fuvola), Baráth Emőke (szoprán) és Németh András (zongora). Az angolszász egyetemeken széles körben elterjed artists-in-residence programmal így a Közép-európai Egyetem nemcsak négy tehetséges, fiatal magyar zenészt, hanem egy egész, pályája kezdetén álló, most kibontakozó magyar zenészgenerációt támogat. A kamarazenei koncertsorozat a tervek szerint a következő tanévben is tovább folytatódik.

 

(Forrás: fidelio)