Parapács zenekar: Bëbocsātlak

 

FA 299-2

 

 

A Fonó gondozásában megjelent a 2012. évi Fölszállott a páva tehetségkutató verseny zenekar kategória győztesének első lemeze. A Parapács zenekar Bëbocsātlak c. albumát Agócs Gergely zenei rendezte, aki – részben eddig meg nem jelent – különleges felvidéki gyűjtéseit a zenekar rendelkezésére bocsátotta. Ez a zenei anyag adja a 11 számból álló album nagy részét. A lemezbemutató koncert április 24-én lesz a a Budapest Folk Festen a Hagyományok Házában.

 

A zenekar 2007 nyarán alakult de 2010 augusztusában nyerte el mai formáját, amikor Dragony Gáborhoz és Vojtonovszky Sándorhoz csatlakozott Pusko Márton és Fekete Krisztián.

“A Parapács név az erdélyi magyar tájnyelvekben ügyes, talpraesett, jó beszédű embert jelent. A zenészek, kiknek muzsikáján felnőttünk, mind efféle rátermett, ügyes emberek. A népzene hagyományőrző mesterei önkifejező és érzelemdús, olykor elképesztően virtuóz játékmódjuk miatt példaképeinké váltak. De nem csak tehetségükért, szorgalmukért és kitartásukért nézünk fel rájuk, hiszen muzsikájukban nagyapáink örökségének az anyagiaknál fontosabb, megfoghatatlan szeleteit őrizték meg nekünk.”

 

„Egy zenekar legmeghatározóbb személyisége a prímás, és az ő muzsikája. Márton a felvidéki Tornalján nevelkedett, és ő is azon szerencsés zenészek közé tartozik, akik még személyesen tudtak tanulni a népzene hagyományőrző mestereitől. Ilyen volt például az abaújszinai Potta Géza „Gatyo” vagy az alsókálosai Molnár Géza „Sandrík”. Marci tudása és tapasztalatai a felvidéki muzsika terén jó alapot biztosítottak a Bëbocsātlak című lemezünk elkészítéséhez.

 

Ennek keretében is azt tartjuk legfőbb feladatunknak, hogy a népzene mulattató és a néphagyományok közösségteremtő funkcióját átmentsük a saját „mi időnk” világába. Kicsiknek, nagyoknak koncertjeinken, táncházainkban vagy lemezeinken felidézni az „ő idejüket”, s benne a legelőszélen mulató pásztorok estéinek vagy éppen padkaporos pajták báljainak hangulatát.”

 

„Nem tudok elfogulatlanul írni a Parapács Zenekar első lemezéről. Az itt hallható zenék túlnyomó részét gyűjtőutaimon ismertem meg, e lemez számainak előképeit adó eredeti felvételek szereplőihez bearanyozott emlékek, személyes, érzelmi szálak fűznek. (…) Ami számomra különlegessé teszi ezt a csapatot, az az elkötelezettség. Olyan késztetés ez, amely talán a lemezen is hallható, minőségformáló erővel bír. Olyan értelmiségi attitűd, amely az értékmentésben vállalt felelősséget, az általuk játszott zene közegének teljes szellemi kulturális örökségéhez való ragaszkodást, a hagyományos műveltség képviseletében megvalósuló tudatos, személyes szerepvállalás jelent. A Parapács-fiúk elkötelezettsége láttán könnyű szívvel adtam oda gyűjtéseim gyöngyszemeit, majd vállaltam közreműködést a lemezen. Megérte. Öröm volt dolgozni, felemelő volt együtt muzsikálni velük.”

(Agócs Gergely)

 

 

Parapács zenekar:

Pusko Márton - hegedű (2011. évi Kecskeméti Országos Prímásverseny győztese)

Dragony Gábor – brácsa, kontra, citera (Junior Prima díjas)

Fekete Krisztián – cimbalom

Vojtonovszki Sándor – bőgő

 

Közreműködő előadók:

Agócs Gergely – fujara, furulya, duda, tárogató, ének

Pál István „Szalonna” – hegedű

Kubinyi Júlia – ének

 

Hagyományőrző közreműködők:

Bestyúr Anna – ének

Bastyúr Éva – ének

Bastyúr Bertalan - gitár

 

Bëbocsātlak

Felvidéki magyar népzene

 

1.    Manusnak, szeretettel

2.    Bëbocsātlak

3.    A kürti bandák emlékére

4.    Nem tenéked zeng a határ

5.    Sok írígyem

6.    Ki babáját nem sajnálja

7.    Ríjjatok, magyarok!

8.    Druotove, nuoty

9.    Hrochot’ská mlynárka

10. Esztendő, esztendő

11. Gav-gavestar