ELHUNYT TIMÁR GÁBOR HARSONAMŰVÉSZ-TANÁR,

 

a jászberényi Palotásy János Zeneiskola igazgatója. 55 éves volt. 2014. május 26-án tragikus hirtelenséggel hunyt el.

 

alt

(Fotó: Bíró János/jasznaplo.hu)

 

Ha búcsúzni kell, nem szeretünk közhelyeket puffogtatni, pedig mennyivel egyszerűbb azt mondani jó ember volt, mennyivel könnyebb annyit mormogni, csak a jók mennek el. Mennyivel egyszerűbb a dolgunk, ha egy-egy elcsépelt mondat mögé bújva leplezhetjük fájdalmunkat és mennyivel nehezebb, ha ezek az üres szólamok csak hangtalan próbálkozások maradnak, mert nem tudják még csak megközelítőleg sem kifejezni gyászunkat.

 

Tímár Gáborról nem hallottam rosszat ebben a városban. Talán ez is mutatja, milyen ember volt. Egyike volt a kevés fix pontnak életünkben. Magas, szikár alakja tartóoszlopként állt mindig a helyén. Amikor valahol kizökkentek a dolgok a kerékvágásból, ott volt, hogy belekapaszkodhasson, aki elveszett. Ha kellett zenélt, ha kellett, zenészt szerzett. Percek alatt varázsolt kész repertoárral fellépő diákokat tanárostul szó szerint tokkal vonóval..., ha kellett. És kellett, de mennyiszer kellett! Egyszer sem mondta, most már elég. Talán csak ingatta a fejét és mélyebbre szívta a cigarettafüstöt.

 

 Egy biztos pontot veszítettünk el, úgy ahogy, akkor, és amikor nem kellett volna. Szükség volna még rá. Lenne még dolga. A diákoknak, barátoknak, kollégáknak látnia kellene még azt a huncut nyugalmat a szemében. Ez a nyugalom és a természetéből fakadó, minden embertársa iránti megbecsülés tette őt azzá, ami miatt most úgy érezzük, végtelen űrt hagy maga után. Közhely.

 

Gábor! Nem tudom, hányadán álltál a Jóistennel, de a Zsoltárok Könyvéből úgy tűnik, a Mindenható szereti a harsonaszót, mert folyton azt fújják meg dicséretére, "ha a közelben jár". Márpedig ha a harsonaszót szereti, szeretnie kell a harsonásokat is. Téged biztosan.

 

Jó ember voltál. Közhely.

 

Rédei Panni

 

TIMÁR GÁBOR 1959-ben született Ózdon. A miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után 1982-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola miskolci tagozatának harsona szakán.
1982-től a jászberényi Palotásy János Zeneiskolában dolgozik, 1985-1991-ig mint igazgatóhelyettes, 1991-től mint igazgató. Szakmai munkáját a város 1993-ban Déryné-díjjal, 2004-ben az Oktatási és Közművelődési Bizottság Kitüntetésével ismerte el. 2004-ben Vechta város kitüntetését vehette át a testvérvárosi kapcsolat kialakításában kifejtett tevékenységéért. 1992 óta tagja a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége elnökségének.

Forrás: Hirdetés (2014. V. 26.)

 

Az űrlap teteje

Az űrlap alja