„ZENEI FEJEDELEM VOLT”

 

 

Hatalmas tömeg búcsúztatta 2014. július 17-én a Fiumei úti sírkertben a 89 éves korában elhunyt prímást, Boross Lajos (Budapest, 1925. január 7. – Budapest, 2014. július 8.) Kossuth-díjas prímást, a 100 Tagú Cigányzenekar örökös, tiszteletbeli főprímását, a "prímáskirályt".

 

– Hatvan éve ismertelek. Annak idején a Magyar Állami Népi Együttesben játszottunk, amikor Kodály Zoltán dirigált minket. Egy templomba jártunk, és egymás mellett is laktunk egy ideig. Zenei fejedelem volt, ezt a címet én adtam neki – emlékezett Kállai Kis Ernő Kossuth-díjas klarinétművész.

 

A fantasztikus muzsikus többek között olyan világsztároknak húzta a talpalávalót, mint Sophia Loren, a volt német kancellár, Helmut Kohl és a néhai francia köztársasági elnök, Francois Mitterrand

 

A nemzetközi hírű muzsikus többek között olyan világsztároknak is játszott, mint Sophia Loren, a volt német kancellár, Helmut Kohl és a néhai francia köztársasági elnök, Francois Mitterrand.

A 100 Tagú Cigányzenekar főtitkára, Beke Farkas Nándor arról beszélt, hogy Boros Lajos mindig példaértékű módon segítette a fiatalokat.

 

Boros Lajos 1925. január 7-én született Budapesten. Ötévesen kezdett hegedülni tanulni édesapjától, a kiváló muzsikus Boros Gézától és a kor legjobbjától, majd a Zeneakadémiára járt. Önálló zenekarát 17 évesen alakította meg a budai Trombitás étteremben. Később külföldön is sikereket aratott. 1958-ban a Magyar Rádió népi zenekarának vezető prímása lett. A 60-as és 70-es években hazai és külföldi szállodákban, éttermekben muzsikált.

 

1985-ben a prímások királyává koronázták. Ezt követően a 100 Tagú Cigányzenekar alelnöke és főprímása lett. 1998-ban egészségi állapotára hivatkozva visszavonult, de mint tiszteletbeli örökös főprímás, a zenekar budapesti fellépésein egy-egy alkalommal fellépett. Pályafutása során királyoknak, hercegeknek, minisztereknek, világsztároknak és sok más hírességnek muzsikált.

 

Z.T.