Ötven éves a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteményE

 

 

Az évforduló alkalmából szakmai konferenciát tartottak a gyűjtemény Budapest VIII. kerületi Ötpacsirta utcai épületében.

 

Dr. Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes köszöntőjében úgy fogalmazott: a gyűjtemény olyan teljesítményt nyújtott és nyújt ma is a zenei kultúra területén, amelyért nemcsak Budapest, de az egész nemzet hálás.


Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója a megtett utat

 

 

érzékeltetve felidézte: míg az 1964-es induláskor a gyűjtemény mintegy 2 ezer könyvet és 8 ezer kottát tartalmazott, addig ma több mint 26 ezer könyv, 53 ezer kotta, továbbá csaknem 20 ezer CD és 1400 DVD tartozik hozzá.

 

Földes Imre zenetörténész, zenepedagógus, egyetemi tanár

 

http://www.fszek.hu/_Images/konyvtaraink/kozponti_konyvtar/zenei_gyujtemeny/50_ev_-_50_nev/mda364217_1452979.jpg

 

az évforduló kapcsán a következőket mondta a FSZEK 50 év – 50 név c. jubileumi összeállításában: „El sem tudom képzelni, hogy mi lenne, ha nem állhatnék publikum elé, fiatalok elé, idősebbek elé. Miért olvasnék, miért hallgatnék zenét, miért járnék kiállításokra, miért fényképeznék, miért utaznék, ha nem oszthatnám meg az élményeimet másokkal? Az a dialógus, amit az ember a közönségével folytat - akár szóban, akár csak pillantásokkal -, állandóan ébren tartja az elmét. Ha meg kell fogalmaznunk, tisztulnak a gondolataink."

 

(Forrás: MTI | (2014. 05. 29.) /FSZEK