A Magnificat Ifjúsági Kórus

 

nyerte meg a Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusversenyt és az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2000 eurós nagydíját.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg 2014. július 31-én a Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusversenyt és Folklór Fesztivált Debrecenben. Hoppál Péter kifejtette: a kóruséneklés kultúraközvetítés is egyben, és mint a sokszínű kultúra része, értéket, hagyományt és tudást örökít át. A politikus a kóruséneklés közösségformáló erejéről is beszélt.  A Kölcsey Központ színháztermében tartott megnyitón az államtitkár kiemelte, hogy a Gulyás György karnagy által 53 éve útjára indított verseny világhírnevet vívott ki magának. Mint mondta, Debrecenben mélyen gyökerező hagyománya van az együtténeklésnek. "

 

A Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusversenyen és Folklór Fesztiválon két kontinens 14 kórusa, csaknem 500 fellépő vesz részt. A kontinens legnagyobb kórusversenyét, az Europa Cantat nemzetközi kórustalálkozót 2015-ben Pécsett rendezik meg.

 

 

A Magnificat Ifjúsági Kórus az 1990-ben alapított Gyermekkar utód együttese, 2009 óta Szebellédi Valéria karnagy vezetésével működik. A kórus tagjai a terézvárosi Erkel Ferenc Általános Iskola zenei tagozatán végzett egykori diákok. Szebellédi Valéria Liszt-díjas karnagy fontosnak tartja a kortárs szerzők műveinek előadását, több darab ősbemutatója is a kórus nevéhez fűződik. (Orbán György, Kocsár Miklós, Mohay Miklós, Reményi Attila, Tóth Péter szerzeményei)

 

Kodály: Pünkösdölő c. művét énekli a Magnificat Ifjúsági Kórus Szebellédi Valéria vezényletével egy korábbi előadáson a Zeneakadémián (YouTube)

2012-ben az Europa Cantat Nagyrendezvényen Gyöngyösi Levente díjnyertes művét énekelték Torinóban. Az együttes a három nagydíj (2009 - Linz, 2009 - Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny, 2011 - Budapest, Nemzetközi Kórusverseny) mellett két alkalommal közönségdíjat is kapott (2010. Gorízia, 2011. Arezzo).

 

(Forrás: Fidelio/MTI)