MEGJELENT!

 

EastWing: Betyárvilág

 

FA 301-2

 

 

Bartók Béla 1910-ben, amikor a csallóközi és az Ipoly menti a dudások között lefolytatta első hangszeres gyűjtéseit, közzé tett egy tanulmányt A hangszeres zene folkloreja Magyarországon címmel. Bartók itt egyebek mellett arról értekezik, hogy a dudások közjátékaiban fellelhető improvizatív elemek valójában a régi, elveszett „abszolút” magyar hangszeres tánczene ősi maradványai. A dudások, de mint később kiderült az erdélyi, vagy felvidéki vonósbandák is közjátékaikban nemegyszer az „érvényes” népdalok egyes kiragadott motívumait ismételgetve variálják; ugyanúgy, ahogyan az a dzsessz repetitív groove-jaiban történik. Megállapíthatjuk tehát, hogy ezen a ponton a dzsessz és a népzene összeér.

 

Az Eastwing Betyárvilág című lemezén remek dzsessz muzsikusok és Agócs Gergely népzenész, népzenekutató és dudás nem tesznek mást, mint a már létező zenei összefüggéseket láthatóvá teszik, létrehozva a közelítések művészetét.

Az alkotók hiszik, hogy ma már nincs értelme a zenét minden áron műfajok szerint osztályozni, hiszen azok megszűntek létezni. A ma használatos „world music”, „etno jazz”, stb. inkább a szórakoztatóipar kereskedelmi kategóriái; e megjelölésekkel már nem lehet a korábban alkalmazott zeneesztétikai ismérvek értelmében jellemezni egy muzsikát.

 

„Ha nincsenek műfaji határok, korlátok sincsenek. Ez olyan, mint egy egész ménessel vágtatni a pusztában, vagy pisztrángra horgászni egy vad folyóban térdig gázolva, de hasonlíthatnám egy viharos tengeri vitorlázáshoz is. Szóval pont olyan, mint az élet. Szeretjük a szerelmet, de vágyunk a bujaságra is. Szeretünk enni-inni, de a konyha izgalma az igazi, annak ellenére, hogy sokat kell benne dolgozni.”

 

EastWing

 

Kéri Gábor • gitár

Frankie Látó • hegedű

Agócs Gergely • ének, népi hangszerek

Eichinger Tibor • gitár

Megyaszay István • basszusgitár

Mogyoró Kornél • ütőhangszerek

Szendőfi Péter • dobok

 

Betyárvilág

 

1.     Komáromi Kisleány

2.     Őserdő

3.     Rétesdal

4.     Csillagok Intro

5.     Csillagok

6.     Hey, Chico

7.     Szereti a tik a meggyet

8.     Bálna

9.     Interlude

10.  Nomád

11.  New Generation

12.  A Kalapos Ember

 

 

A lemez a TomTom stúdióban készült 2013-ban.

Hangmérnök: Kölcsényi Attila

Zenei rendező: Kéri Gábor, Frankie Látó

Fotó: Erdei Brüll György, Szeleczky Roland

Grafika: Kő Boldizsár, Erdei Brüll György

 

Külön köszönet Kő Boldizsárnak, Erdei Brüll Györgynek, Pásztor Péternek, Tiborcz Zoltánnak (Music Minutes), Mihályi Balázsnak (Blasius), Kéri Tündének, Balla Gábornak, Sántha Gábornak és Fehér Károlynak.

 

kerygabor@gmail.com

bosnyak.ilona@upcmail.hu

www.sambosi.hu