MEGJELENT!

 

Tallabille: Hallották-e hírit Csongorád megyének?

Hagyományos parasztzene a Dél-Alföldről

 

FA 295-2

 

 

A Tallabille zenekar tagjai a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosai, többüket Prima Junior-díjjal is kitüntették, a Fölszállott a páva c. televíziós vetélkedőben különdíjat kaptak. Küldetésüknek tartják az Alföld népzenei hagyományainak feltárását, az autentikus dél-alföldi zene bemutatását és népszerűsítését. A zenekar az itteni tekerős hagyomány értő tolmácsolására jött létre. A most megjelenő lemezük címe: Hallották-e hírit Csongorád megyének.

 

“Akik szeretik a népzenét, talán sokan emlékeznek arra a pillanatra vagy időszakra, amikor „kinyílt rá a fülük”, és nemcsak egy érdekes és magával ragadó hangzást fedeztek fel benne, hanem személyesen, nagyon mélyen érezték megszólítva magukat általa. Talán érezték benne azt is, hogy kapcsolatot teremtenek – pusztán a zene átélése által – a saját múltjukkal, a saját tágabban vett közösségükkel, őseikkel is.

 

Külön-külön, de ehhez hasonló élményt éltek át a Tallabille zenekar tagjai, mikor (még szinte gyerekként) először hallották meg a duda és a tekerő hangját: a népzenére való rácsodálkozásba vegyült a korábban soha nem hallott hangszerek hangja, amiről zenetörténeti ismeretek nélkül is érezni lehetett, hogy egy nagyon régi és „mélyről jövő”, sok száz évvel ezelőtti hangzásvilághoz kapcsolja a hallgatóságát.

 

A 18-19. századot megelőzően a magyar népzenére az egyszólamúság volt inkább jellemző, a kíséret is harmóniák nélkül szólalt meg. Nagyrészt bourdon hangszereket (tekerő, duda, citera) használtak, ahol el nem mozduló, kitartott hangok „támogatták” a dallamot pl. a tekerő basszushúrja vagy a duda bordósípja. A ma már esetleg monotonnak gondolt, egy hangon szóló kíséret mellett a dallamhangszereknek nagyon karakteresen kellett biztosítani a zene lendületét. A duda és a tekerő megőrizte ezt az ősi ízlésvilágot, és ha meghallgatjuk, a mai fül számára is élményt jelent a hangszerek telt, önmagukban is egész zenekarral felérő hangzása.

 

A lemez tehát megidézi a magyar népzenének a vonószenét megelőző időszakát, de nem zenetörténeti visszatekintést kíván adni, hiszen – bár a legtöbb vidéken a 19. század végétől vonós hangszerek hangjára mulattak az emberek – az Alföld déli részén egészen a 20. század közepéig a tekerő–esz-klarinét duó és duda szólt a padkaporos bálokon.

Sok népzenei CD-n tájegységről tájegységre járva barangolhatjuk be a magyar népzene színpompás világát – a Tallabille zenekar lemezén a változatosságot egy tájegység, a dél-alföldi Csongrád megye zene világában elmélyülve élhetjük át. Egy gyökérből táplálkozó, mégis sokféle hajtás – ez a lemez a teljesség igénye nélkül szeretne válogatást adni a Dél-Alföld zenei emlékeiből: a hallhatjuk a tekerőt önmagában megszólalva: idős mesterek kedves dallamait és játékmódját idézik meg a zenekar tekerősei; hallhatunk régi stílusú, veretes pásztornótákat és hallgatókat, valamint és a vidékre jellemző tánczenét: oláhost és csárdást.

 

A lemezen a legtöbb dallam nemcsak hangszerrel, hanem énekelve is megszólal, a közreműködő kiváló énekesek, Havay Viktória, Navratil Andrea, Soós Réka és Papp László tolmácsolásában.

 

Idézet a borítóról:

“Hallották-e hírit Csongorád megyének? – a zene nyelvén szeretnénk hírt adni az itt élő emberek zenei kincséről, és az általuk megőrzött hangszerekről. A tekerő és a duda, ill. az esz-klarinét (a töröksípot idéző hangzásával) semmi mással össze nem téveszthető karakteres megszólalást biztosít ennek a muzsikának. Ez az általunk is kedvelt hangzás a múlt század első feléig része volt az itteni emberek mindennapjainak. (…)”

 

“A duda és a tekerő hangzásában a népzene régebbi, a vonószenét megelőző hangzását idézi. Teljes értékű zene ez, melyről reméljük, hogy Csongrád megye határain túl is értő és befogadó fülekre talál. Nagy örömet ad nekünk, hogy a régi mesterek játékmódja szerint játszhatjuk el és tolmácsolhatjuk ezt a zenét a hallgatók felé – kívánjuk, hogy Önök is ilyen örömmel hallgassák! (…)”

(Legeza Márton)

 


Tallabille zenekar:

 

Istvánfi Balázs • duda

Legeza Márton • tekerő

Lipták Péter • esz-klarinét • tárogató • citera

Németh András • tekerő

 

Közreműködik:

 

Havay Viktória • ének

Soós Réka • ének

Navratil Andrea • ének

Papp László • ének