Cím: Állati mondókák. Tücskök, bogarak és a többiek.

Matricákkal és játékkártyákkal.

Írta és válogatta: Stifán Orsolya

ISBN: 978-963-89508-3-3

Bruttó végfogyasztói ár: 2650 Ft

 

Kiadó: Lililibri Kft.

Nyomta és kötötte: Pauker Nyomda

Megjelent: 2012. november 16.

 

·       A könyv A4-es lapméretű

·       Borítója keménytábla, kötési módja pedig spirálkötés (fémspirállal), hogy könnyen kihajtható legyen a kívánt résznél, illetve hogy a kártyák kivágása után is egyben maradjon a könyv.

·       Terjedelem: 56 oldal + melléklet (5 lap, melyeken a kivágandó kártyák találhatók (40 db) + 1 oldalnyi matrica 20 matricával)


 

E könyvben mondókákat gyűjtöttünk össze, melyekben közös, hogy szereplőik mind-mind állatok: tücskök, bogarak és a többiek... A mondókák felvezetéseként egy szülőknek szóló informatívabb leírás is található az egyes állatokról, külön kiemelve az állatokra jellemző vagy hozzájuk kapcsolódó érdekességeket, ill. megnevezésre kerülnek a „hírességek”, elsősorban mesék, filmek, rajzfilmek ismert szereplői, valamint szemezgethetünk az adott állathoz köthető szólásokból, mondásokból is. (A leírás zoológus szakértő által lektorált szöveg.)

A könyvet nem csak olvasgatni lehet, a játékkártyák kivágása után izgalmas játékok is játszhatóak! A kis matricákkal pedig saját mondókáskönyvet is létrehozhatnak a gyermekek. A könyv hasznos és élményteli forgatásához több javaslatot is olvashatunk.

Olvasás - játék - alkotás egyben!

 

A sorozat további részei:

Állati mondókák – Emlős állatok

Állati mondókák – Madarak (előkészületben)

 

További információ:

Stifán Orsolya

Lililibri Kft.

7400, Kaposvár, Anella u. 2.

www.lililibri.hu

info@lililibri.hu

+36309305440


Részletek

 

Példa illusztrációra és fotóra a könyvből

 

 

 

A könyvben 20 állat fotója és illusztrációja szerepel, kivágható játékkártyaként ill. 20 illusztráció matricaként.

 

 

-     Az állat gondolatjeles bemutatása

 

pl. a darázsnál: „A darazsak fullánkjukon keresztül juttatják a méreganyagukat áldozatukba, szúrással. A darázs több szúrásra is képes a méhekkel ellentétben, mert fullánkja nem szakad be. A bejuttatott méreganyag a kötőszövetben gyulladást okoz. Leggyakrabban fájdalmas duzzadással jár együtt a csípés. Ha azonban valakinél érzékenység alakul ki a darázscsípésre, akkor egy következő alkalommal, amikor megcsípik, súlyos allergiás reakció léphet fel, amely életveszélyes lehet. A darázs méreganyagának veszélyessége a darázs táplálkozásától is nagymértékben függ, a fehérjét fogyasztóké mérgezőbb.”

 

-     Állathoz kapcsolódó érdekességek kiemelés

 

pl. a békánál: „Egyes békák szerint a legjobb védekezés a támadás: ha megtámadják őket, nagyra nyitott szájjal rávetik magukat támadóikra, pedig még valódi foguk sincsen! Mégis, ez sokszor igen látványos, pl. a pettyes ásóbéka esetében, melynek szájába még az ember ökle is beférhet! Vannak fajok, amelyek pedig nagyobbnak próbálnak látszani, mint amekkorák és jellegzetes testhelyzetet fölvéve úgy tűnhet, mintha „felfújták” volna magukat, pl. a hazánkban is élő zöld és barna varangy is így tesz.”

 

-     „Hírességek”

 

pl. dongónál: „Rimszkij-Korszakov dongója (Mese Szaltán cárról c. operából), Transzformer (játék), Dongó segédmotor”

 

-     Mondókák, melyekben csak az adott állat szerepel (pl.kukacnál)

 

Jön a kukac, csúszik-mászik,

Az almába belemászik,

Gyere kukac, másszunk együtt,

Ezt a ….-t (név) jól megesszük!

 

-     Mondókák, melyekben az adott állat és más állat is szerepel (pl.méh, hangya):

 

Kis állat a hangya,

De nagy a szorgalma.

Szorgalmas a méh is,

Olyan leszek én is.

 

A négy vagy annál több állatot szerepeltető, megnevező mondókák a könyv külön fejezetében kerültek összegyűjtésre, mint ahogy az “állatbeszédet” bemutató versikék is.