ÚJ monográfia Brahmsról

 

Dietrich Fischer-Dieskau, a világhírű baritonista Brahms monográfiájának magyar kiadása Várbíró Judit gondozásában jelent meg.

 

A Johannes Brahms - Élet és dalok című munkájában Fischer-Dieskau előadói tapasztalataira és a korabeli dokumentumokra egyaránt támaszkodik. A könyv életrajz és műelemzés sajátos ötvözete, amely elsősorban Brahms vokális művein keresztül világítja meg a komponista személyiségét. A könyv szerkesztője, Várbíró Judit szerint "Brahms zárkózott, lelkileg magányos ember volt, de vokális művein keresztül valamennyire mégis beléláthatunk személyiségébe. Lelki alkatából fakadt az is, hogy rengeteg művét évekig dajkálta, többször átírta vagy kidobta. A szerző nagyszerűen követi a zeneszerző személyiségfejlődését".

 

A kötet Brahms életútjának és zenéjének számos magyar vonatkozására is kitér: így Liszt Ferenccel, Reményi Ede hegedűművésszel és Joachim József hegedűművész-zeneszerzővel való barátságára éppúgy, mint magyarországi fellépéseire és az őt ért magyar zenei hatásokra.

 

 

Johannes Brahms - Élet és dalok

 

Forrás: fidelio/MTI