Géniusz Műhely – újszerű kiadványOK pedagógusoknak

 

A 2010 óta megjelenő, több mint 30 kötetes Géniusz könyvsorozat kiadványai jól ismertek a tehetséggondozással foglalkozó szakemberek körében. Az idén útjára indított újszerű publikációs forma a „Géniusz Műhely” címet kapta.


A tervek szerint évente legalább hat alkalommal megjelenő időszaki kiadvány a tehetségüggyel kapcsolatos tudományos kutatások legfrissebb eredményeit és a Tehetségpontok gyakorlati tapasztalatait összegzi.


A „műhelytanulmányok-műhelydokumentumok” (az angolszász tudományos világban elterjedt „working paper”) műfaja a hazai tudományos világban is meghonosodóban van már más tudományterületeken, hasonló kiadványsorozatot működtet a Magyar Tudományos Akadémia például a közgazdaságtudomány, a filozófia és a politikatudomány terén. A tehetséggel kapcsolatos kutatás, a pedagógia, az alkalmazott pszichológia szakterületén azonban újszerű ez a kezdeményezés.


A kiadvány a Tehetséghidak Program támogatásával korlátozott számban nyomtatásban is megjelenik, az eddig megjelent kiadványok elektronikus változatai pedig elérhetők a www.tehetseg.hu oldalon.

 

Forrás:

http://www.ujkatedra.hu/site/img/upload/200607/k_index_cimsor.jpg 

 

 

Agyunk csodás titkai – A munkahelyi, otthoni, iskolai túlélés és tündöklés 12 alapelve

agyunk_borito

 

 

„Agyunk fogja ezeket a lapnak nevezett fehérített kis fadarabkákat, a rájuk vetett fekete krikszkrakszokkal, és értelmet csal ki belőlük. E csoda véghezviteléhez elektromos impulzusokat küld az agysejtek több száz kilométernyi hálózatába. Ezek a sejtek olyan aprók, hogy több ezer ráférne belőlük e mondat végén található pont felületére. Mindez ráadásul egy szempillantás alatt történik. Sőt ebben a pillanatban is épp így zajlik!”

Bár már jártunk a Holdon, nanoméretű eszközöket gyártunk, szuperszámítógépeket és internetet használunk, az emberi agyról és annak működéséről még mindig vajmi keveset tudunk csak. Nem véletlen, hogy ez az egyik legfontosabb kutatási ág, szerte a világon dollármilliárdokat költenek rejtélyeinek megfejtésére. És ha apránként is, mondhatni neuronról neuronra haladva, de egyre közelebb kerülünk a régóta várt válaszok megtalálásához. John Medina az Agyunk csodás titkai című könyvében nem ezekre a kérdésekre igyekszik felelni, sőt még csak nem is a témába vágó legújabb felfedezéseket taglalja, hanem az eddigi tudományos tapasztalatok, kutatási eredmények által igazolt alapinformációkat foglalja össze az átlagember számára. Ha úgy tetszik, egy kézikönyvet ad az agyunk működéséhez, nem kevesebb, mint tizenkét pontra, vagyis inkább, ahogyan ő fogalmaz, alapszabályokra bontva. Elsőre talán kissé bután hangozhat a koncepció, azonban ha valakinek, akkor Medinának hihetünk ez ügyben, ugyanis egész életében az agyra gyakorolt hatások és információk alakulásának témájával foglalkozott. Jelenleg is a Washingtoni Orvosi Egyetem biomérnök professzora, de szakmai élete során kutató tanácsadóként mentális egészséggel, biotechnológiával és gyógyszeripari kutatásokkal is foglalkozott, továbbá a csecsemők kognitív, sejt- és molekuláris szintű információműködését vizsgáló Talaris Kutatóintézet alapító igazgatója.

 

A kötet tizenkét alapszabálya rengeteg érdekességgel szolgál. Hogyan tanulunk? Milyen hatással van valójában az alvás és a stressz az agyunkra? Miért nem tud az agyunk egyszerre több feladatot végrehajtani úgy, hogy mindegyikre maximálisan odafigyel? Miért felejtünk el olyan könnyen új információkat, és miért rendkívül fontos az ismétlés? Miért tér el a nők agya a férfiakétól? Medina szabályismertetésein keresztül mindezekre a kérdésekre tudományos magyarázatokat kapunk, sőt minden egyes szabályhoz kapcsolódóan újszerű ötleteket, praktikus tanácsokat ad a szerző, amelyekkel ki-ki megvizsgálhatja, hogyan tudja ezeket használni a mindennapi életben. Merthogy Medina célja nem más volt ezzel a 272 oldalas kötettel, mint hogy elolvasását követően jobban ki tudjuk használni saját szellemi képességeinket, képesek legyünk javítani például a tanulási és a munkamódszereinken, javítani tudjunk a koncentrációnkon vagy éppen megnöveljük mentális teljesítményünket. Éppen ezért mindenki számára bátran ajánlható az Agyunk csodálatos titkai: vállalatigazgató, menedzser, szülő, tanár, tanuló… életkortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül mindenkinek érdekes és hasznos olvasmány. Ugyanis mindannyiunknak szükségünk van arra, hogy még kézzelfoghatóbb kapcsolatba kerüljünk eme csodálatos szervünkkel.

 

 

Forrás:

http://www.ujkatedra.hu/site/img/upload/200607/k_index_cimsor.jpg