Utálja a szolfézst? Majd most megszereti!

 

Várhatóan nyáron már letölthető lesz az a magyar fejlesztésű applikáció, mely játékos formában ismerteti meg a gyerekekkel a zene alapjait. Próbálják ki!

 

A Madárszó (Birdsong) egy új, elsősorban gyermekeknek szóló, tabletre optimalizált alkalmazás. Alapötlete egy zeneakadémistáé, akit – mint azt lapunknak elmondta – régóta foglalkoztattak a játékos zeneoktatás lehetőségei, a szakdolgozatát is ebben a témában készítette.


Koloncsák Zsolt nem egyedül dolgozott, a projektben programozók, grafikusok és sokan mások is (egész pontosan ők: Angeli Róbert – programozó, Fekete András – programozó, Forstner Bertalan – technikai konzulens, Freytag Orsolya – projektkoordinátor, Ruttkay Zsófia – grafikai projektvezető, Kővágó Adél – narrátor, Lua Ebrahimzadeh – angol narrátor, Laszlovszky Zsófia – grafikai tervező) részt vesznek. (A finanszírozása egyébként a TÁMOP 3.2.4./A-11/1-2012-0071 Zene és olvasás pályázat keretében történt.)

 

Maga a fejlesztés 2013 tavaszán kezdődött, és mint arra utaltunk is, igazi csapatmunkában zajlik még most is: a Zeneakadémia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem TechLab részlege dolgozik rajta.

 

Az applikáció még tesztelés alatt áll, maga az ötletgazda végzi ezt, illetve jelen pillanatban is általános és zeneiskolákban folyik a próbálgatás. Koloncsák Zsolt hangsúlyozta, az alkalmazás elsősorban gyermekeknek szól, de hasznos lehet pedagógiai segédletként zeneiskolákban, szolfézs- és hangszeres tanároknak, valamint a zene iránt fogékony felnőtteknek is.

 

A kényelmes játékmenet és az áttekinthetőség érdekében a játékot tablet eszközökre optimalizálták, de más eszközön is használható lesz, várhatóan nyártól. Az ötletgazda elmondta, addig ingyenes a próbaverzió, a véglegesért nagyjából egy eurót terveznek majd kérni.

 

A magyar és angol nyelven futó app fejleszti a zenei memóriát, a hallást és a kottaismeretet. Nagy segítséget nyújt a szolmizáció megismertetésében. A játék lényege, hogy a játékosnak egy madárcsaládot kell távvezetékekre ültetnie, így ösztönözve a családtagokat az éneklésre. Játék közben lépésről lépésre sajátíthatjuk el a zene és szorosabban véve a kottaírás alapjait.

 

Koloncsák Zsolt szerint játékos formában többen is tanítják a zene alapjait, elektronikus eszközökön viszont most tesszük az első lépéseket. Kérdésünkre azt mondta, nem hiszi, hogy problémát jelentene az oktatásban való használata, mert egyre több elektronikus eszköz lesz a pedagógusok birtokában, külföldön pedig – tette hozzá – még inkább igaz ez az állítás.

 

Az app talán a harmadikos és negyedikes zeneiskolások tudásszintjén „áll” meg, elsősorban a kottaolvasás, ritmusírás és szolmizáció van a fókuszban.

 

 

További infó: Parlando 2014/3. szám (Madárszó. Egy alkalmazás, mellyel a szolfézs gyerekjáték)

 

 

M Madárszó. Egy alkalmazás, amellyel a szolfézs gyerekjátékadárszó. Egy alkalmazás, amellyel a szolfézs gyerekjátékMadárszó. Egy alkalmazás, amellyel a szolfézs gyerekjáték

 

Forrás: Családháló (2014. március 29.)