A HELSINKI VONÓSOK MAGYARORSZÁGI VENDÉGSZEREPLÉSE

 

 

http://www.hangvilla.com/media/eloadasok/big/helsinki.jpg

 

 

 

A Helsinki Strings egy világszerte ismert vonós zenekar, amiben a Kelet Helsinki Zenei Intézet és a Sibelius Akadémia diákjai játszanak. Az életkoruk 10-20 közé tehető. A zenekart 1972-ben alapították a nemzetközileg is elismert zenepedagógusok Szilvay Géza és Csaba. Jelenleg Jukka Rantamaki a zenekar karmestere.


A Helsinki Strings 40 nemzetközileg elismert albumot adott ki, Finnlandia Records és Warner Classics fémjelzésével. A zenekar több mint 70 televíziós programban lépett fel, melyek között szerepel a népszerű „Minifiddlers in Musicland” (Kishegedűsök Zeneországban) című sorozat, amely a finnországi zeneoktatásban egy új korszakot nyitott meg.

A ma is aktív hivatásos finn zenészek egész sora játszott egykoron a Helsinki Strings-ben és közülük többen nemzetközi karriert futottak be. A zenekar Finnországon kívül az alábbi országokban lépett fel: Ausztria, Belgium, Kanada, Kína, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Feröer- szigetek, Franciaország, Németország, Hong Kong, Magyarország, Írország, Olaszország, Japán, Dél-Korea, Lettország, Makaó, Hollandia, Norvégia, Oroszország, Svédország, Svájc, Taiwan, Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok.

A zenekar tagjainak oktatása a Szilvay Csaba és Szilvay Géza valamint a Kelet-Helsinki Konzervatórium tanárai által kidolgozott Colourstrings módszer alapján történik. A zenekar fennállása óta jó példája annak, hogyan lehet a kifinomult zenei oktatást magas szintű művészettel egyesíteni. A zenekar fellépéseivel, koncert körútjaival világszerte ismertté tette Finnországot és a finn zenei és vonószenei pedagógiát.

A zenekar jelenlegi karmestere Jukka Rantamäki Szilvay Géza tanítványaként kezdte meg hegedű tanulmányait, majd Jouko Ignatius, Kaija Saarikettu és Alexander Vinnitsky vezetésével folytatta a Sibelius Akadémián. Gyermekkorában az akkor Helsinki Junior Strings nevet viselő Helsinki Strings koncertmestere volt, majd az espoo-i Tapiola Sinfonetta 1987-es megalakulása óta annak másod- koncertmestere.

A Helsinki Strings 2014. július 26-án Kecskeméten – Nagytemplomban, a Kodály Művészeti Fesztivál keretében, július 28-án a BMC Hangversenytermében, majd július 30-án a veszprémi Hangvillában tartott sikeres koncertet  - melyeken elkápráztatták közönségüket - a következő programmal:


Ahti Sonninen Old men’s Hymn from Keitele
(1914-1984) (Based on a traditional Finnish tune)

Carl Nielsen Little Suite
(1865-1931)

Frank Bridge: Three Idylls
(1879-1941)

Benjamin Britten Variations on a Theme of Frank Bridge
(1913-1976)

Béla Bartók Ostinato, from the Mikrokosmos
(1881-1945) (Arranged for strings by Ahti Sonninen)