Visegrád-díjat kapott az NFZ

 

Balog Zoltán a visegrádi országokat képviselő cseh, lengyel és szlovák kultúrpolitikai vezetőket látta vendégül 2014. június 11-12-én a fertődi Esterházy-kastélyban. A találkozó első napján a Nemzeti Filharmonikusok Marionettszínházában adott koncertje előtt vette át a díjat Kocsis Zoltán.

 

2014. június 11-én adták át a közép-európai szellemiség erősítéséért járó idei Visegrád-díjat a Nemzeti Filharmonikusoknak. Egyúttal arról is döntöttek, hogy jövőre a Kvartett magazinműsor kapja az elismerést, a műsort ugyanis a négy visegrádi ország regionális stúdiói készítik a régió kultúrájáról a cseh, szlovák, lengyel és magyar nézőknek.

 

A fertődi találkozóval lezárult a magyar V4-elnökség munkája a kultúra területén, a következő időszakban Szlovákia veszi át ez a feladatokat. Ivan Secik szlovák kulturális államtitkár kiemelte: a visegrádi országok érdeke, hogy a kultúra megfelelő hangsúlyt kapjon az EU2020 stratégiában; ez a terület indokolatlanul alulfinanszírozott, holott a kultúra jelentős hatással jár a gazdasági és a társadalmi fejlődésre is.

 

Kocsis Zoltán (fotó: Müpa), 2010

 

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere fontosnak tartja, hogy a kultúra elérhetőségének, hozzáférhetőségének ne legyen akadálya a szegénység és a hátrányos helyzet. Hozzátette: erre is kellene uniós forrásokat fordítani. Az ünnepi koncerten a Nemzeti Filharmonikusok Haydn és Mozart műveit adták elő.

 

(Forrás: Fidelio)