Dohnányi-hagyaték érkezett az MTA kutatóközpontjába Floridából

                                                       a

http://mta.hu/data/files/bannerek/lendulet_doboz3.jpg

keretében

 

Levelezések, több száz eddig ismeretlen fénykép, feleségének a floridai mindennapok eseményeit megörökítő naplói, könyvek, kották, egy zongorabillentyűzet-kivágat, amellyel a művész hosszú útjain tarthatta edzésben az ujjait – e tárgyak is megtalálhatók a Dohnányi-hagyatéknak az Egyesült Államokból most hazakerülő részében, amely tovább gyarapítja az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontban gondozott Dohnányi-gyűjteményt.

 

 Nemcsak a szűk kutatói szakma, hanem az egész ország kulturális élete szempontjából jelentős eseményeként értékelte a Magyarországon őrzött hagyaték bővülését Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója. „E munka egy nagyszerű újabb fejezete bontakozik ki most, amikor a háború végén Amerikába távozott Dohnányi hagyatékának újabb része kerül vissza hozzánk" – fogalmazott a főigazgató.

 

    "A szakkönyvek, kották, hivatalos iratok a 20. századi zenetörténet-kutatást lendíthetik előre, a személyes tárgyak, a hétköznapi eseményeket megörökítő iratok, fotók a világhírű zongoraművész-komponista az Amerikai Egyesült Államokban töltött közel másfél évtizedéről nyújtanak részletes képet. A kutatók így hiánypótló forrásokhoz jutnak, hiszen Dohnányi életművének ebből a szakaszából Magyarországon nem voltak hozzáférhetőek a dokumentumok" – mondta dr. Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének igazgatója.

 

A legkiválóbb magyar kutatók itthon tartását és a leginkább versenyképes kutatási témák hazai megvalósítását elősegítő, nemzetközileg is elismert Lendület Program támogatásával jött létre az a kutatócsoport az MTA BTK Zenetudományi Intézetében, amelynek vezetője Dalos Anna zenetörténész. A felbecsülhetetlen értékű dokumentumok hazahozatalának eredményeképpen a jövőben a Dohnányi-hagyaték jelentős része válik Magyarországon kutathatóvá.

 

Az életmű forrásanyagai jelenleg az MTA BTK Zenetudományi Intézet mellett az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában, valamint a londoni British Libraryben és a Floridai Egyetemen találhatóak. Mint Balatoni Mónika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára bejelentette, szintén kormányzati támogatással hamarosan Magyarországra érkezik a Floridai Egyetemen letétbe helyezett gazdag gyűjtemény. A kulturális diplomáciáért felelős államtitkárság vállalta azt is, hogy a család kérésének eleget téve, emléktáblát állít majd a floridai Dohnányi-házra, amely egykor Dohnányi Ernő otthona volt. "A kormányzat elkötelezett abban, hogy minél több tudományos, művészeti hagyaték kerüljön vissza Magyarországra " – hangsúlyozta Balatoni Mónika.

                                                            

***

 

A világhírű zeneszerző és zongorista, az ünnepelt előadóművész, egyben nagy hatású zenepedagógus 1944-ben hagyta el Magyarországot, 1949-ben az Egyesült Államokban, Floridában telepedett le, ahol 1960-ban bekövetkezett haláláig a Floridai Állami Egyetem zongora- és zeneszerzés-professzora volt. Dohnányi Ernő zeneszerzői munkásságát a számos zenekari és zongoramű mellett a Himnusz átdolgozása is fémjelzi: az Erkel Ferenc által megzenésített nemzeti himnuszunk Dohnányi 1938-as átdolgozásával nyerte el ma ismert formáját.

 

Forrás: MTA-A MAGYAR TUDOMÁNY HONLAPJA

 

http://mta.hu/static/i/header_hu.jpg