100 éve született Horváth László zenetanár

 

 

Sümeg városa 2014. szeptember 19-én emlékezett a köztiszteletben álló tanárra, díszpolgárra születésének századik évfordulója alkalmából. Részt vett az ünnepségsorozaton Miller Lajos világhírű operaénekes is, aki Sümegen végezte az általános iskolai tanulmányait, majd a Kisfaludy gimnáziumban érettségizett, zenei tanulmányait Horváth Lászlónál végezte. Varga Istvánné Bakos Margit tanítvány, majd kollega kedves, szerény, nagy tudású, a munkáját lelkiismeretesen végző emberként jellemezte az egykori tanárt. Miller Lajos operaénekes, egykori tanítvány megtekintette a Horváth László kiállítást a zeneteremben.

– Kollegáinak soha nem mondott nemet – emlékezett.

– A Ramassetter iskolából még idős korában is átgyalogolt az Adyba órát adni. Egyik alkalommal viharos szélben, zuhogó esőben ment át órát tartani. Útközben megázott, átfázott. Amikor belépett a tanáriba, elővette a zsebkendőjét, letörölte az arcát, majd bement az osztályba. Mi fiatalok főztünk neki egy forró teát és bevittük az osztályba. Az ünnepségen a nyolcadik osztályos Cseh Anna népdalokat énekelt, majd Nagy József kanonok megáldotta a termet. A város színeit jelképező kék-sárga szalagot Rátosi Ferenc polgármester, Varga Istvánné Bakos Margit egykori és Bebesi Józsefné jelenlegi igazgató vágta át. A megemlékezés a temetőben a tanár sírjánál folytatódott. Bebesi Józsefné az Ady iskola egykori igazgatója, költő Egerszegi Ferenc egyik versét szavalta el, majd Németh József, az 1959-ben indult első zenei osztály egykori diákja emlékezett.

  Laci bácsinak, ahogy mi gyerekek és a kollegái is szólították, minden ember egyforma volt, nem nézte, ki diplomás, ki kétkezi munkás, gazdag vagy szegény – mondta.

– Mi, akik a meghallgatást követően felvételt nyertünk, büszkék voltunk magunkra. Az viszont csak később, felnőttként tudatosult bennünk, hogy Laci bácsi milyen szellemi és emberi értékek birtokába juttatott bennünket. Máig őrzöm kedves mosolyát, bátorító szavait. A város, az oktatási intézmények és civil szervezetek koszorút helyeztek el az 1987-ben elhunyt pedagógus sírján. A megemlékezés a Püspöki Palotában M. Mester Katalin festő kiállításának megnyitójával, majd a Plébániatemplomban szentmisével, valamint az egykori kántorlakás falán emléktábla avatással folytatódott.

 

(Forrás: veol.hu 2014. szeptember 20. -  MMA Hírlevél)