ANTAL-LUNDSTRÖM ILONA – ESKIL LUNDSTRÖM

 

KARÁCSONYI HARANGOK. DALOK EURÓPÁBÓL CD MELLÉKLETTEL

 

 

 

Az Előszóból

 

A dalfüzet rendhagyó karácsonyi üdvözlet a fiataloknak, gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek. Ez a válogatás az európai karácsonyi hagyományszázadokon fennmaradt, ma is élő dalaiból mutat be néhányat magyar szövegváltozattal. (…)

 

A tartalom három részből áll: az első rész a fény utáni vágy és a várakozás hangulatával előkészíti az ünnepet. Ez a hónapokig teljesen sötét skandináv területen a legerősebb, ezért itt a svéd adventi hagyomány és a Lucia-ünnep dallamai jelennek meg. Ezután a karácsonyi történet folyamatának bemutatása következik, mint egy konkrét esemény, a különböző népek dalainak (francia, lengyel, német, angol, flamand, svéd) zenei, érzelmi tolmácsolásában. Megjelennek az örömhírt hozó angyalok, a csodáról értesülő ámuló pásztorok, a három király karavánja és végül a mindennapok emberének találkozása a jó hírrel, természetes vágyakozása egy tisztább, békésebb életre. (…)

 

Ezek a dalok szerte Európában mind egyházi, mind iskolai alkalmakon nagyon kedveltek és alkalmat adnak arra is, hogy elgondolkozzunk azon, mit ad nekünk ma ez az ünnep. Lehetséges, hogy e füzet dalainak éneklése közben gyermekeinkkel újrafelfedezve, gyermekszívvel átélve a karácsony üzenetét, másként értjük, énekeljük majd a magyar hagyomány jól ismert karácsonyi dalait is.

 

Reméljük, hogy a várakozás, a boldog üzenet és a titokzatos éj bensőséges hangulata után a közös együttlét vidám, néha tréfás zenéje és szövege gazdagítani tudja a családok ünneplését, az egyházi összejöveteleket és az iskolák ünnepségeit.

 

Boldog és valóban békés ünneplést kíván:

 

Ilona és Eskil