Ünnepi koncerttel zárult a 75 éves Lengyel Intézet jubileumi programsorozata

 

Lengyel-magyar komolyzenei koncerttel zárult 2014. október 17-én a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Lengyel Intézet születésnapi programsorozata. A Zeneakadémián rendezett esten a katowicei Szymanowski Zeneakadémia szimfonikus zenekara, valamint lengyel és magyar szólisták léptek fel.

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ünnepi beszédében a magyar-lengyel barátságról szólva hangsúlyozta: „azért vagyunk itt, mert meg akarjuk ünnepelni újra és újra ezt a különös barátságot itt Közép-Európában, és erre minden alkalom jó alkalom". Azt szeretnénk, ha ez a barátság addig tartana, ameddig lengyelek és magyarok élnek a világon - tette hozzá.

 

Elmondta, olyan korban élünk, amelyben a kulturálatlanság és a tömegmédia könnyen elrabolhatja tőlünk azt, ami a miénk. Vannak azonban olyan közösségek, intézmények, amelyek nemcsak vigyáznak a régire és becsesre, hanem fogyaszthatóvá és élhetővé teszik a 21. század embere számára az elődök kulturális örökségét - fogalmazott, kiemelve, hogy a 75 éves budapesti Lengyel Intézet is egy ilyen intézmény, hely, közösség, kulturális erő.

 

A budapesti külföldi kulturális intézmények között egyedülállóan hosszú múltra visszatekintő Lengyel Intézet 1939 májusában kezdte meg működését. A történelem viharait sikerrel átvészelő, különféle formákban és neveken működő intézet 1994-ben kapta vissza eredeti nevét. Hivatalos születésnapján, május 23-24-én szabadtéri programokkal ünnepelte az évfordulót. A születésnapi programsorozat záróakkordjának szánt péntek esti koncertet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közösen rendezte az intézet. A koncert programjában a két ország kiemelkedő zeneszerzőinek művei csendültek fel fiatal és tehetséges lengyel és magyar művészek tolmácsolásában.

 

A koncerten a katowicei Szymanowski Zeneakadémia szimfonikus zenekara játszott, a nyitó Dohnányi-darab szólistája Karasszon Eszter zeneakadémiai hallgató volt, míg Andrzej Panufnik zongoraversenyének magánszólamát a 2013-as brüsszeli Erzsébet-versenyen zongora kategóriában harmadik helyet elért Mateusz Borowiak játszotta. A koncert zárásaként az alig egy éve, nyolcvanegy éves korában elhunyt Wojciech Kilar nagyzenekari darabja szerepelt a műsoron. A hangverseny fővédnöke Balog Zoltán mellett Malgorzata Omilanowska, a Lengyel Köztársaság kulturális és nemzeti örökség minisztere volt.

 

(Forrás: MTI)