Quartettissimo V. Európai Vonósnégyes Fesztivál

 

A Van Kuijk Quartet találkozása a Hermann László Zeneiskola növendékeivel

2014. szeptember 19. 16 óra

 

 

Szeptember 19-én, pénteken, 20 órakor a Quartettissimo V. Európai Vonósnégyes Fesztivál keretében a Quatuor van Kuijk (Franciaország) lépett fel a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban a ProQuartet Európai Kamarazenei Központ és a Francia Intézet támogatásával. A Quartettissimo egyik legfontosabb célja immár ötödik éve, hogy megszólítsa a fiatal közönséget és lehetőséget nyújtson ifjú zenészek nemzetközi találkozójára. Ennek a célkitűzésnek egyik megvalósított formája, hogy a Fesztiválon fellépő vonósnégyesek egyike meglátogatja a magyar zenésznövendékeket, ezért a Van Kuijk Quartet esti koncertjét megelőzően, 16 órakor a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola dísztermében találkozott az intézmény növendékeivel és tanáraival, hogy a fiatal francia és magyar zenészek egymással megismerkedve és tapasztalatot cserélve beszélgessenek a zenélés-zenetanulás során szerzett élményeikről.

A találkozó bevezetéseként a vonósnégyest az intézmény igazgatója, Fekete Ferenc köszöntötte és mutatta be a jelenlevőknek, majd a vonósnégyes minden tagja egyesével is bemutatkozott a hallgatóknak. A bemutatkozást követően azokból a darabokból mutattak be kettőt, amelyek esti koncertjük programjában szerepeltek. A zeneiskola növendékei elsőként Debussy g-moll vonósnégyesének első tételét hallgathatták meg. Ezt követően a kvartett tagjai a hallgatóság kérdéseire válaszoltak. Az egyszerre szakmai és személyes hangvételű beszélgetés során a diákok választ kaptak arra az alapvető kérdésre, hogyan dolgozik együtt négy zenész annak érdekében, hogy közös munkájuk eredményeként tolmácsolásukban élvezetes előadások szülessenek. A személyesebb kérdések során megtudhatták azt is, hogy a vonósnégyes minden tagja zenészcsaládból származik, mindegyikük szülei hivatásszerűen játszanak vonós hangszereken vagy zongorán és a testvérek is zenei pályára léptek, tehát a családi közeg igen fontos a komolyzenét választó fiatalok számára (a kvartett elsőhegedűse, Nicolas van Kuijk és csellistája, Sébastien van Kuijk szintén testvérek).

A beszélgetés zárásaként a kvartett Nishimura Vonósnégyes No. 2. című művének második részét játszotta.

Jóllehet a kvartett fiatal, hiszen 2012-ben jött létre, igen összeszokott, jól együttműködő, professzionálisan játszó zenészeket láthattak-hallhattak a jelenlevők. A kvartett kiemelkedő szakmai fejlődését jól mutatja, hogy tavaly meghívást kapott a ProQuartet Európai Kamarazenei Központ intenzív zenei programjába, ahol találkozhatott az Alban Berg, az Artemis és a Hagen Quartet tagjaival, tagjai pedig jelenleg a madridi Escuela Superior de Mùsica Reina Sofia növendékei és a Madridi Nemzetközi Kamarazenei Intézet (IIMCM) támogatásában részesülnek.

A székesfehérvári program fogadással zárult, amelyet az iskola a kvartett tiszteletére adott.

A Quartettissimo célkitűzése, hogy a fiatal magyar zeneiskolai növendékeket aktívan bevonja a zenei életbe, ezért nem csak a Van Kuijk Quartet tagjai vendégeskedtek Székesfehérváron, hanem a Hermann László Zeneiskola növendékei is felléptek a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély kápolnájában szeptember 20-án, szombaton délután. Programjukban Haydn d-moll vonósnégyesének első tétele szerepelt.