Elhunyt Szeép Zoltán Zenekari brácsaművész-tanár

 

(1936-2014)

 

 

 

2014. szeptember 3-án elhunyt Szeép Zoltán, a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola egykori tanára, igazgatóhelyettese, a Savaria Szimfonikus Zenekar brácsaművésze és ügyvezető igazgatója.

 

1936. szeptember 18-án Pécsen született. Általános- és középiskolai tanulmányai után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola pécsi kihelyezett tagozatán folytatta zenei képzését, ahol 1960-ban hegedű- és kamarazenei tanári diplomát szerzett. 1967-ben került Szombathelyre, a Bartók Béla Zeneiskolába. Tanári munkája mellett intenzív zenekari tevékenységet is folytatott, először a Pécsi Filharmonikus Zenekar (1956-1967), majd a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar tagjaként.

 

1985. január 1-jétől Ausztriában vállalt tanári munkát. 2007-ben vonult nyugdíjba, azóta Budapesten élt. Szeép Zoltán 40 évig lakott Szombathelyen és tevékenykedett a magyar és az osztrák zeneoktatás, zenekultúra területén. Példamutató elkötelezettséggel és szakmai színvonalon végezte pedagógiai – művészi munkáját. Vezetőként kiváló szervezőkészségéről, rendkívüli kommunikációs képességéről tett tanúbizonyságot. Munkatársaival, kollégáival és beosztottjaival mindig kölcsönös megbecsülésen és tiszteleten alapuló munkakapcsolatban volt. Nyelvtudását és széleskörű műveltségét már ezekben az években is a zenei-kulturális kapcsolatok építésében és ápolásában kamatoztatta, nagy önzetlenséggel. Több ausztriai koncertet szervezett vasi diákoknak, művészeknek, együtteseknek. Tevékenységével jelentősen hozzájárult Vas megye és több ausztriai tartomány napjainkra kiteljesedő széleskörű zenei kapcsolataihoz. Munkássága elismeréseként 2008-ban vehette át Steiermark Tartomány Arany Érdemkeresztjét. Emlékét híven megőrzik a szombathelyi muzsikusok.

 

A Bartók Béla Zeneiskola, Savaria Szimfonikus Zenekar kegyelettel emlékezik rá.

 

Forrás: http://vaol.hu/static/imgs/logos/vaol.png