III. Nemzetközi Fuvolafesztivál - Pécelen (2014. október 17-19.)

 

 

A 2010-ben indított „Nemzetközi Fuvolafesztivál-Pécel” elnevezésű, akkor még országos, mostanra már nemzetközi érdeklődésre igényt tartó rendezvény kétévente kerül megrendezésre a barokk stílusban épült péceli Ráday-kastélyban. A fesztivál szervezője és létrehozója a Péceli Parnasszus Alapítvány: az eseménysorozat szakmai segítője és program-koordinátora Fábián Tímea fuvolaművész.

 

A Fuvolafesztivál alapítóinak és rendezőinek a kezdetektől fogva az volt az egyik legfőbb célja, hogy a hazai, illetve külföldi fuvolaművészeket, fuvolás műhelyeket kellemes körülmények között megismertessék a legjelesebb magyar előadók mellett a komoly szakmai hírnévvel rendelkező külföldi művészekkel, akiket a koncertezés mellett mesterkurzusok vezetésére is felkérnék.  

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/R%C3%A1day-kast%C3%A9ly_%287216._sz%C3%A1m%C3%BA_m%C5%B1eml%C3%A9k%29_2.jpg/261px-R%C3%A1day-kast%C3%A9ly_%287216._sz%C3%A1m%C3%BA_m%C5%B1eml%C3%A9k%29_2.jpg

A Ráday kastély

 

A koncerteknek és az előadásoknak kezdetektől fogva a Ráday kastély díszterme az otthona, amelynek falát 1766-ban készült freskók díszítik. Az első fesztiválon Doppler Károly halálának 110. évfordulójáról emlékeztek meg, akinek munkássága és szellemi hagyatéka mindmáig fontos része a hazai és az európai fuvolazenének. 2010-ben dr. Csetényi Gyula, Czeloth-Csetényi Gyula, FlautanDuo/ Illés Eszter és Fábián Tímea - fuvola, Mikola Éva - zongora, Nagy Zsolt - kürt, Szakács Ildikó – ének, és a Péceli Zeneiskola pályára készülő növendékei léptek fel, dr. Csetényi Gyula pedig a Doppler - fivérekről tartott sikeres előadást.

 

A 2012-es Fuvolafesztivál zenei anyaga legfőképpen a kamarazenére, ezen belül is a „szonáta” műfajra épült. A koncerteken dr. Drahos Béla, Bodoky Gergely, Ittzés Zsuzsa és a FlautanDuo / Illés Eszter és Fábián Tímea fuvolaművészek, Szilvásy Júlia hárfaművész, valamint Balog József és Vasvári Tamás zongoraművészek játékában gyönyörködhetett a hallgatóság. Ettől az évtől kezdve a koncertek mellett már mesterkurzus is szerepelt a programban, amelyet dr. Drahos Béla tartott, „A klasszikus fuvolahang” címmel.

 

Az idei 2014-es Fuvolafesztiválon az esti koncertek mellett két mesterkurzust is tervezett a rendezőség dr. Ittzés Gergely és a bécsi illetőségű prof. Hansgeorg Schmeiser vezetésével. Ittzés Gergely kurzusán Balogh Zsófia (J. S. Bach: a-moll Partita I-II., Hizsnyik Evelin (J. S. Bach: a-moll Partita III.), Berecz Luca (J. S. Bach: a-moll fuvolaverseny), Sornyai Dalma (F. Benda: e-moll szonáta), Veress Nikolett (E. Bozza: Image), Bíró Sarolta (H. Dutilleaux: Sonatine), és Bihary Virág (J. Feld: Sonata I-II.) vett részt. Prof. Hansgeorg Schmeiser kurzusának résztvevői a következő vettek részt: Veres Nikolett (J. S. Bach: a-moll Partita), Ilyés Dalma (C. Ph. E. Bach: a-moll szonáta, Sarnyai Dalma (F. Benda: e-moll szonáta), Kovács Dóra (A. Vivaldi: Fuvolaverseny - La Tempesta di mare), Boglyas Anita (J. Demersemann: Solo de concert), Hetei-Bakó Teodóra (A. Hacsaturján: Fuvolaverseny III. tétel).  A január 17-én kurzusát befejezve Ittzés GergelyGranik Anna (zongora) közreműködésével – az esti koncert szólistájaként J. Ch. Bach, Beethoven, Doppler, Ittzés, Dubois és Mower műveket játszott.

 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQzNQWe-Ksk2WlzH7Cc3cpLLG1n6IIg7G_acN0-oeNtJbNf4IcR

 

Másnap 18-án este prof. Hansgeorg Schmeiser, a bécsi Operaház szólófuvolása és a Konzervatórium tanára kolléganőjével, Atsuko Wada-Riebl (zongora) játszott egy színes programot.

 

 

http://www.hgschmeiser.at/uploads/tx_sksimplegallery/hg8.jpg

Hansgeorg Schmeiser

 

 

Október 19-én délután Jeney Zoltánra emlékeztek a közreműködők (Bán Annamária, Kiss Ágota, Móré Irén, Nagy Katalin, Szücs Zsuzsanna, Varga Zsófia, Vámosi-Nagy Zsuzsa (fuvola) és Granik Anna (zongora) azoknak a szerzőknek a műveivel, akik a kiváló magyar fuvolaművész-tanárnak dedikálták egykoron alkotásaikat (Dávid Gyula, Hajdú Mihály Járdányi Pál, Lajtha László, Petrovics Emil, és Szervánszky Endre).  Az esti koncerten a főszereplő a FLAUTANDUO volt.

 

http://www.flute-fuvola-fabian.com/kepek/Heads/head_flautanduo.png

http://www.flute-fuvola-fabian.com/kepek/Flautanduo%201.jpg

Illés Eszter és Fábián Tímea

 

Fábián Tímea és Illés Eszter fuvolaművészek 2004-be határozták el, hogy szinte párhuzamosa futó zenei tanulmányaik mintájára (mindketten a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében szerezték meg diplomájukat, prof. dr. Csetényi Gyula tanítványaiként, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia fuvola szakán diplomáztak 2003-ban, illetve 2004-ben, tanáruk prof. Kovács Lóránt volt) művészi munkájukat is összehangolják. Azóta sikeresen éltetik a Flautanduót. A Fesztiváltáró műsoruk rendkívül színes volt:

 

1.      J. C. Bach: G-dúr Trió két fuvolára és csellóra

2.      J. Haydn: „Londoni triók” két fuvolára és csellóra Hob. IV: 1-4

3.      Rózsa Pál három műve, amely Révész Ákos festményei után született (a képek is láthatóak voltak a koncert alatt):

– The hidden world of Atlantis-secret op.554/a (ősbemutató)

–   Flow op.518

– Golden sequence op. 554/b (ősbemutató) 

4.       Nagy Zsolt: Csetepaté

5.      Franz és Carl Doppler: Fantázia magyar dallamokra, két fuvolára és fúvós kvintettre, Nagy Zsolt hangszerelésében) op. 35.

 

Illés Eszter és Fábián Tímea mellett közreműködött Pólus László (gordonka), továbbá Nagy Zsolt (kürt) és a Péceli Rézfúvós Kvintett (Szilágyi Levente, Tesch Ferenc, Nagy Zsolt, Szilágyi Dénes, és Sápi Viktor), Rózsa Pál zeneszerző és Révész Ákos festőművész.

 

A 2014. évi koncertek mindegyke éppen úgy, mint a kurzusok – élénk érdeklődés mellett kerültek megrendezésre. Örvendetes volt tapasztalni a péceli, továbbá az isaszegi és a gödöllői zeneiskolák tanulóinak/tanárainak az érdeklődését, sőt aktív részvételét is a programokon.

 

A Fesztiválon jelenlévők közös óhaja fogalmazódott meg a záró koncert utáni baráti összejövetelen, hogy a szervezőktől várják a Fesztivál 2016-os folytatását! Ismerve Fábián Tímea és Illés Eszter lehetetlent nem ismerő tehetségét és szervezőkészségét, valamint a fuvolaművész-tanárok átlagon felüli nyitottságát és érdeklődését, ebben BIZTOSAK LEHETÜNK!

 

Z. T.