Az I. Budapesti Nemzetközi Gitárversenyről

 

 

Olasz gitárművész, a jogi végzettséggel is rendelkező Andrea de Vitis nyerte az I. Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt, amely 2014. november 4-8. között zajlott a Zeneakadémián.

 

Telt házzal, óriási szakmai és sajtóérdeklődés mellett zajlott az I. Budapesti Nemzetközi Gitárverseny összes eseménye a Zeneakadémián - számolt be Eötvös József Liszt-díjas művész, a rendezvény főszervezője.

 

A versenyen az olasz Andrea de Vitis lett a győztes, akit Itália egyik legtehetségesebb feltörekvő gitárosának tartanak. Az utóbbi három évben több mint 20 díjat nyert nemzetközi versenyeken, szerte Európában. Tavaly az Alessandriai Nemzetközi Gitárversenyen, mint a legjobb feltörekvő gitártehetség az Arany Gitár díjat is megkapta. Jogi diplomával is rendelkezik, amit a római Tor Vergata egyetemen szerzett. A verseny 1. helyezettje 5000 eurót, egy Sakurai Concert J. mesterhangszert, 12 nemzetközi koncertmeghívást és egy ingyenes nevezési lehetőséget nyert a következő Alessandriai Nemzetközi Gitárversenyre. A 2. helyezett Marko Topchii 2000, a 3. helyezett Hedvika Svendova pedig 1000 euró pénzdíjat kapott. A döntés a 12 tagú, nemzetközi művészekből, professzorokból, tanárokból álló zsűri feladata volt. A magyar ítészek mellett német, kanadai, lengyel, görög, olasz, ukrán, szlovák tagokon múlt a helyezések sorsa.

 

A színvonalat az is mutatja, hogy a második fordulóba szinte csak többszörös verseny győztesek jutottak be, közülük került ki a három döntős. A szervezők a nagy szakmai és közönségérdeklődésre tekintettel mindenképpen azt szeretnék, ha ez a rendezvény egy későbbi időpontban újra meghirdetésre kerülne.

 

(Forrás: Fidelio/Ja)