Bogányi Gergely új típusú hangversenyzongorája

 

 

Egy egészen új típusú hangversenyzongorát fejlesztett ki az elmúlt évek folyamán Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész. A várakozásaikat is felülmúló, egyedülálló formatervezésű, az eddigieknél gazdagabb hangképű, illetve hangzású zongorát januárban mutatták be a nagyközönségnek. „Amióta

csak koncertezem, azaz több mint húsz éve a zongora megújításán, tökéletesítésén töröm a fejem, ez egyfajta inspiráció, belső kényszer számomra – mondta el Bogányi Gergely. „Úgy érzem, Liszt Ferenc vagy Beethoven sokkal gazdagabb hangzást képzeltek el, mint amelyre az akkori vagy akár a mai zongorák képesek. Ezért körülbelül tíz évvel ezelőtt, saját költségemen, a saját hangszereimen elkezdtem a mai zongora megújításával kísérletezni."

A fejlesztést magyar szakemberek végezték, és a hazai és nemzetközi piacra szánt prémium kategóriás hangversenyzongorák gyártását is Magyarországon végeznék 2015-től. Egy-egy hangszer több tízmillió forintba kerülne. A prototípusnak a Zeneakadémián már volt egy zártkörű bemutatója, a széles nyilvánosság 2015. januárban ismerheti meg a „csodazongorát", a hangszer technikai újdonságainak és gyártásának minden részletével együtt – tette hozzá.

 

(MTI/ MMA 72. sz. Hírlevél szövege)

 

http://kep.cdn.index.hu/1/0/720/7200/72007/7200763_31e9a503d7f484829bfba52e61e61a7d_wm.jpg

(Az ábrák forrása: INDEX)

 

Az Index 2014. november 18-án már beszámolt arról, hogy néhány hete nagy titoktartással övezve, éjszaka mutatták be Orbán Viktornak és a kormány több tagjának Bogányi Gergely állami támogatással készülő hangszerét, amely „egyedülálló formatervezésű, s minden eddigieknél gazdagabb hangképű, illetve hangzású csodazongora” lesz.

 

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész 2015. január 20-án a Budapest Music Centerben kisebb koncert keretében bemutatta a sajtó képviselőinek új fejlesztésű hangversenyzongoráját. A futurisztikus külsejű, számos technikai újítással készült "csodazongora" a nagyközönség előtt szerdán este a Zeneakadémián debütál a magyar kultúra napja alkalmából rendezendő gálán.

 

Dr. Batta András zenetörténész "történelmi eseménynek" nevezte a bemutatót, amely szerinte "a magyar zenetörténet legfényesebb lapjaira" fog kerülni. "A csoda, amely a Bogányi-zongorával megszületett, a liszti hagyományban gyökerezik, de a jövőbe mutat" – fogalmazott Batta András, majd hozzátette: "sikerült realizálni, létrehozni azt a zongorahangot, hangzást, amely Bogányi Gergely fejében, szívében, lelkében korábban megszületett, s amely nem hagyta nyugodni". A zenetörténész hangsúlyozta, nagy dolog, hogy ez a fejlesztés Magyarországon jött létre, és vigyáznak rá, hogy a miénk is maradjon.

 

A bemutatón Bogányi Gergely két Debussy-darabbal illusztrálta a hangzást, majd Gerald Clayton négyszeres Grammy-díjra jelölt dzsesszzongorista is megszólaltatta az új hangszert.

 

Fotó: MTI / Mohai Balázs

 

Bogányi Gergely szerint az új zongora erőteljes, tiszta, egyenes hangon szól, nagyon gazdag a felhangrendszere, amely "emberibb, barátságosabb" hangzást jelent, mint ami a mai modern zongorákat jellemzi. A hang lecsengési ideje is megnőtt. De arra is figyeltek, hogy a hangszer "bírja a strapát" és kevesebb karbantartást igényeljen elődeinél. "Olyan kvalitásokat mutat, amelyek minket is megleptek" – hangsúlyozta a művész.

 

A hangszer kifejlesztése Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez fűződik. A Bogányi-zongorából a kísérleti példányon kívül eddig két darabot gyártott a Zengafons Kft., amely szeretné az új magyar hangszerrel a nemzetközi piacot is meghódítani.

 

A 2012-ben bejegyzett, szendehelyi (Nógrád megyei) székhelyű Zengafons Kft. 126 millió forintot nyert a hangszer fejlesztésére az Európai Unió Gazdaságfejlesztés Operatív Programjának pályázatán. Az önrész biztosításához a vállalkozás további 60 millió forint támogatást kapott a Magyar Nemzeti Banktól. Komoróczki István, a Zengafon Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egyelőre nincs komoly érdeklődés a hangszer iránt, de még csak most kezdődött el a zongorát bemutató hangversenyek szervezése. 

 

Az MTI érdeklődésére Komoróczki István elárulta, hogy a Bogányi-zongora egyedi ára körülbelül 200 ezer euró (csaknem 64 millió forint) lesz, de ez az ár egy nagyobb megrendelésnél persze csökkenhet. Hozzátette: fontosnak tartják a hangszer magyar szabadalmi védettségét, ezért a Bogányi-zongora már több országban – köztük Kínában és az Egyesült Államokban – szabadalmi oltalom alatt áll. 

Bolega Attila elmondta, hogy a fejlesztés tíz év munkája. Sokat beszélgettek Bogányi Gergellyel az általa megálmodott hangzásról, így a céllal tisztában volt, ám annak megvalósítása már nehéz feladatot jelentett. 

 

A Bogányi-zongora sok apró részletében különbözik a mai modern zongoráktól, a legfontosabb talán az, hogy a hangszerek "lelke", az úgynevezett rezonáns lap nem fából készült. A páncéltőke új formájú. A zongora kikísérletezett mechanikáját a németországi Louis Renner cég készíti és szállítja.

 

Üveges Péter Attila kifejtette, hogy a szárnyaló, organikus forma "zenei indíttatásból" született. Az MTI kérdésére hangsúlyozta, hogy bár néhány éve a Peugeot is előállt egy új, egyedi külsejű zongorával, az teljesen más, mint az övék. Míg a másik zongorának hátul van egy lába, a Bogányi-zongorának két lába van elöl egybe építve és a belső mechanizmus, a hangképzés technikája is teljesen eltér a két hangszer esetében. Amikor megalkotta a formát, nem is tudott még a másik fejlesztésről.

 

Reisinger Gábor, a New York-i Klavierhaus vezetője a tájékoztatón kiemelte: mindent megtesznek, hogy a Bogányi-zongora felkerüljön a nemzetközi "zongoratérképre".

 

 

(A http://images.hvg.hu/static/skins/default/img/hvghu-logo.png  2015. január 20-i száma nyomán)