http://www.shb.hu/hu/s_hegyi_bela/img/shegyibela.gif

Cziffra György emléktábláJÁt avattÁk FEL Nagytétényben

 

Cziffra György zongoraművész emléktábláját avatták fel 2014. november 29-én a Nagytétényi Kulturális Központban, amely a világhírű előadóművész nevét viseli. A műalkotást S. Hegyi Béla szobrászművész készítette el immár második alkalommal, mivel az első, bronzból készült táblát ellopták Cziffra szülőházáról.

http://www.shb.hu/hu/s_hegyi_bela/img/cziffra_01.jpg

Cziffra György fiatalkori önmagával együtt.

Cziffra György emléktábla, 1996-ban készült, 100x130 cm, bronz,

Bp. XXII. kerületi Bálvány u.25. sz. ház falán volt található. (Forrás: S. Hegyi Béla honlapja)

 

 

Ezt a másodikat a művész kőből készítette, de formáját tekintve egy az egyben az eredetinek a másolata. A XXII. kerület vezetése úgy gondolta, hogy a művészről elnevezett művelődési házon méltó helye lesz.

 

http://22.kerulet.ittlakunk.hu/files/ittlakunk/styles/img-style-457/public/upload/article/8/cz_bud.jpg?itok=PmFlLE00

Karsay Ferenc és Szabolcs Attila (forrás: budafokteteny.hu)

 

Az emléktábla-avatáson Karsay Ferenc polgármester és Szabolcs Attila országgyűlési képviselő mondott beszédet. "Élete, mint megannyi zseninek, igen hányattatott volt, kezdve az angyalföldi nyomortól, mely gyerekkorától körülvette, a 2. világháborúig, ahol nem az volt a kérdés, hogy ő mekkora zongorazseni, hanem a túlélés volt a tét.  Neki azonban így is sikerült kitörnie" - fejtette ki Karsay Ferenc, hozzátéve: a művész minden nap keményen dolgozott, és amikor a pesti Kedves Presszóban hajnalig zongorázott, nem alvással, hanem gyakorlással töltötte az időt. Itt születtek különleges átiratai, melyhez hasonlót a világon még senki nem csinált: mikor Vásáry Tamás először hallotta játékát a bejáratnál, azt hitte, hogy két zongorista játszik.

 

Az avatást ünnepélyes zongoraest követte, amelyen Balázs János Junior Prima díjas zongoraművész, a 2012-es Senlis-i Cziffra zongoraverseny győztese lépett fel. A Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ 2013. augusztus 30-án nyitotta meg kapuit a volt Tétény Mozi helyén, Nagytétény történeti központjában.

 

(Forrás: MTI/Fidelio)