ELHUNYT NITS MÁRTA

 

Bárczy István-díjas ének-zene tanár, kórusvezető, a Fővárosi Pedagógiai Intézet szaktanácsadója, Kakucs község díszpolgára 2014. december 31-én, méltósággal viselt, súlyos betegségben, életének 60. évében elhunyt.

 

Nits Márta értékteremtő és értékmegőrző élete példaértékű. Nevelő-oktató munkája során tudatosította tanítványaiban, hogy a sok nemzedéken át létrehozott közösségi hagyomány összeköti őket a múlttal és segít nekik kiigazodni a jelenben.

 

nitsmaria01_bent

 

Az vezérelte mindennapjait, hogy a hagyományismeret szerepet kapjon a gyerekek értelmi, érzelmi, etikai és esztétikai nevelésében, fejlődésében. Rendíthetetlen hittel szolgálta és közvetítette a magyar nép kultúráját, néphagyományait közvetlen környezete számára.

 

Alázattal tette a dolgát és élt választott hivatásának. Tudását bizonyítja, hogy megtalálta és felkarolta a tehetségeket, és eljuttatta őket a legmagasabb elismerési szintekig. Közösségteremtő munkája az iskola falain belül és kívül is erőt adó és erőt megtartó volt. A népzenét az iskolájában, kerületünkben, a fővárosban és országos szinten is fáradhatatlan munkával népszerűsítette.

 

A XVIII. kerületi ének-zene munkaközösség az idei népdaléneklő versenyét január 15-én Nits Márta emlékének szentelte a Vajk-sziget Általános Iskolában.