Akit a zene éltetett – Fricsay 100

 

Egy könyvbemutató (2014. október 30., Operaház, Székely Bertalan terem) ajánlója

 

http://www.sztarklikk.hu/image/?id=17590&ext=jpg&site=kulturklikk&th=sm

 

Ha van magyar karmester, aki megérdemli az újrafelfedezést, akkor az idén 100 éve született Fricsay Ferenc (Budapest, 1914. VIII. 9. – Basel, 1963. II. 20.) mindenképpen közéjük tartozik. Igazságtalanul kevés idő – mindössze negyvennyolc év – jutott számára, s ebből csak négyet, 1945 és 1949 között töltött a fővárosban, mint az Operaház és a Székesfővárosi Zenekar dirigense. Fricsay Ferenc pályáját egészen fiatalon, Szegeden kezdte, mint a helyi katonazenekar és a Filharmonikusok vezetője. A tíz éves tapasztalatszerzést követően, a világháború után került Budapestre, majd 1947-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon robbant be a nemzetközi zenei életbe, Gottfried von Einem Danton halála című operájának ősbemutatójával. Pályáját ezután semmi sem állíthatta meg: 1949-től a berlini opera és a RIAS zenekar vezetője, 1952-től utazó karmester (Nyugat-Európa nagyvárosain kívül eljutott Észak- és Dél-Amerikába, valamint Izraelbe is), 1956 és 1958 között a Bayerische Staatsoper főzeneigazgatója volt. Karrierjét tragikus betegség törte ketté, mely korai halálához vezetett.

 

Fricsay Ferenc azokban az években volt hazájától távol, amikor a vasfüggöny a határokra nehezedett, így pályájáról nem igazán értesült a hazai közönség. Számtalan lemezfelvétele azonban ma is, a világ bármely táján időtálló bizonyítéka karmesteri nagyságának. Neki köszönhető, hogy a Deutsche Grammophon Gesellschaft a vezető kiadók közé került, a II. világháború után szinte a teljes klasszikus repertoárt Fricsayval rögzítették.

 

http://cover-music.de/bilder/ebay/2014/CMA003821.jpg

 

Születésének centenáriumára az összes felvételét ismét megjelentetik.

 

A karmester rengeteget tett két kedvenc magyar zeneszerzője, Bartók Béla és Kodály Zoltán életművének nemzetközi megismeréséért. Nemcsak saját zenekaraival játszotta kompozícióikat, hanem vendégszerepléseire is szinte kivétel nélkül magával vitte műveiket. Ő vezényelte A kékszakállú herceg vára olasz és svéd, a Psalmus Hungaricus bécsi és a Háry János olasz bemutatóját. Luzernben ő mutatta be Kodály utolsó művét, a Szimfóniát

 

Fricsay távol a hazájától arra is mindig nagy gondot fordított, hogy magyar muzsikusok vegyék körbe. Talán legközelebbi barátja Palló Imre volt, a karmester mentora, Elsa Schiller a Zeneakadémián végzett. Gyakran koncertezett Fischer Annie-val és Anda Gézával, Münchenbe szerződtette Takács Paulát és Simándy Józsefet, elindította Vásáry Tamás és Kulka János karrierjét.

 

A könyv az alábbi részekből áll:

 

- Akit a zene éltetett – Karczag Márton

- Két visszaemlékezés (Csobádi Péter – Fricsay 91 éves titkára, és Palló Imre karmester)

- Fricsay lemeznapló – Ókovács Szilveszter kommentjei Fricsay lemezeihez

- teljes hanglemezlista

- teljes koncert és operaelőadás lista – összeállította: Karczag Márton