Göncölszekér együttes

 

Szép Don Juan

 

A harmadik Göncölszekér album

 

(Szerzői kiadás, 2014)

 

https://goncolszeker.bandcamp.com/releases

 

http://1.bp.blogspot.com/-oAne8mrXmKY/VJHUnNLcoBI/AAAAAAAAAMc/XJOzlaDLptY/s1600/Sz%C3%A9p%2BDon%2BJuan.jpg

 

A 2011-es Minden perc itthagy című lemez után, amely a Gryllus Kiadó gondozásában jelent meg, a versmegzenésítéssel foglalkozó Göncölszekér együttes ezúttal saját kiadású albummal jelentkezett, amelyet ingyen tett hozzáférhetővé és letölthetővé az interneten.

A Göncölszekér a kortárs költészet mai irányzatait kíséri figyelemmel. Ezt tanúsítja az igényes válogatás, amely nemcsak a már szélesebb körben ismert, megkerülhetetlen alkotók műveit, hanem a közelmúltban feltűnt költők verseit is bemutatja megzenésített formában. Bizonyára sokan kedvelik Kemény István, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Varró Dániel verseit, de az albumnak köszönhetően velük együtt Jónás Tamás, Kiss Judit Ágnes, Pollágh Péter, Székely Szabolcs, Szlukovényi Katalin költészetét is többen megismerhetik.

 

A tíz vers a költészet örök témáját, a szerelmet járja körül különféle nézőpontokból: megtudjuk, milyen Don Juan női szemmel, mi a bizsu-szerelem, van lánycsúfolás, és persze felvetődik a se veled, se nélküled kérdése is. A témák városi miliőbe ágyazódnak, láthatunk gangos, belső udvaros pesti bérházakat, kávéházat, kórházat.

 

Ez az album, ha lehet, a szövegek tekintetében még koherensebb és zeneileg még letisztultabb, mint a zenekar előző lemeze. A sanzonos hangzást a harmonika hangsúlyos jelenléte erősíti, a különféle zenei zsánereket a furulya, a harangjáték, a koncertina, a bendzsó idézi meg játékosan. A letisztultság korántsem jelenti azt, hogy ne lenne összetett ez a zene; inkább arra utal, hogy az összetettség imponáló könnyedséggel társul. A Szép Don Juan rácáfol arra a sztereotípiára, amely szerint a kortárs költészet lehangoló és bonyolult: a lemez izgalmas és friss.

 

Letölthető: http://goncolszeker.bandcamp.com/album/sz-p-don-juan).