Bemutatnám

 

Karen Harrington “Notenspeller for Piano” című zongora munkafüzetét

 

 

Mindig is probléma volt a zongorázáshoz kapcsolódó elméleti anyag és a szolfézsórák tananyagának összehangolása. Manapság, amikor sok kisgyermek már korán el akar kezdeni zongorázni, egyre gyakrabban oktatunk hatéveseket. És hogy örülünk neki, hogy jönnek a zongoraórára! Csak az a baj, hogy ők még nem tudnak írni, olvasni, számolni, sőt, a ceruza megfogása is sokszor még probléma szeptemberben. Ennek a korosztálynak és éppen ebben az időszakban nyújt egy nagyon vonzó megoldást ez a kiadvány.

 

 

 

 A  kiadvány harmadik oldalán még csak vonalakat kell tudni húzni.

 

 

Join Spike (kutyus), Party Cat (cica) és barátainak kalandos élményekben van része egy kempingben. A mesés események során megtanulják a gyerekek az ujjrendet, a hangokat, a kulcsoknak es a hangközöknek a beazonosítását, valamint a kottaírást és kottaolvasást.

 

hangok

ritmus

elméleti ismeretek

fogalmak

kis f-től egyvonalas g-ig

Félkotta, negyed kotta

Ujjrend,

szekund és terc, mindkét kulcs,

az összes abc-s név,

Irányok mint fel-le-ugyanaz,

vonal es vonalköz, hangpár,

 

Az eredetileg angol nyelvű kiadványnak már régóta létezik egy holland nyelvű változata, amelyből jómagam már több mint 10 éve tanítok Hollandiában. Nemcsak hatéveseket, hanem 7-8 éveseket is. Hollandiában ugyanis nem létezik sem szolfézsóra, sem énekóra az általános iskolában. A nagyobbakkal gyorsabb az iram, de a sikerélmény éppoly nagy, mint a piciknél.  És úgy akarnak komolyan dolgozni, hogy öröm nézni! Hiszen ez már egy igazi, komoly írásbeli házi feladat a számukra!

 

A tanár munkáját megkönnyíti ez a kiadvány, mert épp olyan lépésekben halad, ahogy a magyar módszertan szerint zongorázó gyerekek.

1. A fekete billentyűkon indul a tájékozódás.

2. A hangokkal való megismerkedés a kis f, az egyvonalas g es az egyvonalas c köré csoportosul.

 

Két évvel ezelőtt megajándékoztam az angol nyelvű változatottal hatéves unokahúgomat, aki akkor kezdett el egy magyar zeneiskolában zongorázni tanulni. Kíváncsian vártam, mit fog a tanára ehhez szólni, hogyan fog a kislány az idegen nyelvre reagálni, amiből egy kukkot sem ért. Ez az ő munkája:

 

 

Teljesen önállóan firkált bele a saját esze szerint. Csak egy hibája volt, azt is megpróbalta kiradírozni, ott lent balra. És még a dupla karikák is helyesek! Hozzátartozik a történethez, hogy a tanárnénije idegenkedett az ismeretlen munkafüzettől és az angol nyelvtől. A kiadványt nem használták a zongora órák keretein belül.

 

Varró Margit egész életében vallotta, és módszerét arra a meggyőződésre építette, hogy a zenei tanulmányok első éveiben a zene elméleti oktatása is a hangszert tanító tanár feladata legyen.

Mostmár biztosan tudom, hogy a magyar gyerekek számára ez a kiadvány épp oly vonzó lenne, mint a hollandok számára. És kinek árt, ha megtanulja közben az angol alapfogalmakat is?

 

A munkafüzet megrendelhető az EMB kiadónál 1.480 Ft-os áron.

 

Agnes van Dijk-Lengyel

Hollandia