BAYREUTHI AJÁNDÉK BURGENLANDNAK

 

 

Liszt Ferenc múzeumként működő raidingidoborjáni – szülőházát alig pár tíz méter és pár száz esztendő választja el a 2006-ban odaépült modern hangversenyteremtől. A ház és a koncertterem főbejárata között szép időben üde zöld pázsit az összekötő tér, ami kínálhatta magát Liszt-emlék, történetesen egy szobor befogadására, melynek eredete számos odalátogató magyar érdeklődését felkeltette, de a személyzet nem tudott felvilágosítást adni, mígnem közülük valaki a kérésemre, ígéretéhez híven „utánajárt” az információknak.

 

Az Esterházy-kastély Haydn-termében sorra kerülő Nemzetközi Haydn Napok Heinz Fischer szövetségi elnöki megnyitója előtt „egy egészen különleges, ünnepélyes aktusra” került sor 2009 szeptemberében, a helyi Tartományi Múzeumban. Az odalátogató bayreuthi főpolgármester, Dr. Michael Hohl méltatva Burgenland és Bayreuth sokéves barátságát, összetartozását, Liszt-szobrot ajándékozott az osztrák tartománynak. „Liszt Ferenc géniuszi nagysága az összekötő kapocs, a híd az ünnepi fesztiváljairól híres város és a szövetségi tartomány, Burgenland között.” - így a tartományi elnök, Hans Niessl. (www.burgenland.at/aktuell/1565)

 

A Raidingnak szánt, és Liszt születésének 200. évfordulójára készülve talapzatra emelt, mintegy 80 cm nagyságú, bronzba öntött Liszt-mellszobor másolat. A bayreuthi eredeti, amely 2002 óta a Wahnfried-Ház Parkban látható, Johann Jakob Silbernagel munkája, 1878-ból. Úgy tartják, az alkotáshoz maga Liszt Ferenc ült modellt a mesternek. A zeneköltő a németországi Bayreuthban hunyt el 1886-ban.

 

A forráskutatásért Daniela Landauert illeti hálás köszönet!   

 

Mészáros Gábor

zenetanár