A budapesti és A jeruzsálemi zeneakadémia SIKERES együttműködése

 

Egy nagy sikerű tel-avivi koncert zárta le a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Jeruzsálemi Zene és Táncakadémia idei közös műhelymunkáját 2015. március 2-án.

 

A közönség vastapssal jutalmazta a klasszikus és kortárs kamaradarabokat, majd zenekari műveket előadó fiatalok magas színvonalú játékát. "Koncertjüket rögzítette és leadja az izraeli rádió is, s előadásuk méltóan képviselte iskoláikat" - mondta a magyar diákokat Izraelbe kísérő, Budapesten a zeneszerzés tanszéket vezető professzor, Fekete Gyula. Ravel, Mozart, Debussy mellett Dohnányi Ernő és az amerikai Aaron Copland egy-egy darabját is előadták, valamint Sáry László Invocation című kortárs művét. Ráadásként az összes magyar és izraeli zenész hallgató együtt játszotta el Erkel Palotását a lelkes izraeli közönségnek.

 

A  két zeneakadémia együttműködése három évvel ezelőtt indult el Ilan Mór izraeli nagykövet kezdeményezésére, s azóta évenként felváltva hol Budapesten, hol Jeruzsálemben folytatódik a program.  Yinam Leef professzor, a jeruzsálemi Zeneakadémia igazgatója sikeresnek nevezte a közös szemináriumot, amelynek keretében február végén tíz diák érkezett Jeruzsálembe, akik tíz izraeli hallgatóval zenéltek együtt egy héten át. „Mindkét akadémia fontosnak tekinti a magas színvonalú munkát" - hangsúlyozta Yinam Leef, aki szerint a közös zenélés elősegíti a két nép közötti közeledést is. A professzor úgy értékelte: "a magyar diákok nagyszerűek, szakmailag kiválóak és lenyűgözőek az eredményeik". „A találkozás a két különböző zenei kultúra, az eltérő oktatási módszerek között, az izraeliek déliesebb temperamentuma és az európai pontosság között szerintem pozitívan hat mindkét oldalra, sokat tanulunk egymástól" - foglalta össze a program jelentőségét. Fekete Gyula hangsúlyozta: "tavaly a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem komoly tradíciójára építve a vonósok szerepeltek, de ezt idén kitágítottuk fafúvósokra, és már beszéltünk a folytatásról, a továbblépésről is a kortárs kompozíciók és az ének tanszék felé".

 

A műhely-szeminárium egyik diákja, az izraeli Filip Szolomonik zongorista elmesélte, hogy számára a próbákon kívül is élmény volt a magyar diákokkal való találkozás. "A hírekben Európában Izrael-ellenességet látok, de mi nem tapasztaltunk semmi ilyesmit, viszont rengeteg melegséget és szeretet, elfogadást kaptunk." Számomra elképesztő élmény volt, mert először voltam Jeruzsálemben. Szakmailag is sokat kaptam, mert szeretem a kamarazenélést, és sok csoportban játszottam. Nagyon jók itt az emberek, kedvesek és segítőkészek, nagyon jó volt velük dolgozni"- mondta a búcsúkoncert utáni fogadáson Agárdi Eszter, a Budapestről érkezett csellista.

 

A koncert védnöke és a fogadás házigazdája, hazánk tel-avivi nagykövete, Nagy Andor szintén dicsérte a magas színvonalú előadást. „Látható, mi történik, ha összehozzák ezeket a tehetséges fiatal zenészeket, akik néhány nap alatt összebarátkoznak. Ez ugyan rövid idő az életükben, de bizonyos vagyok benne, hogy emlékezni fognak rá" - jelentette ki.

 

(Forrás: Fidelio/MTI)