Farkas Gábor nyerte a NYCA nemzetközi meghallgatását

 

http://epa.oszk.hu/00800/00835/00141/2968_elemei/42kusz.jpg

 

A New York Concert Artists & Associates 35 évesnél fiatalabb zongoristák számára meghirdetett versenyének fődíja egy szólóest a Carnegie Hallban, valamint egy album a Steinway & Sons lemezkiadónál.

 

A magát Schumann által megálmodott Dávid-szövetség modern megvalósulásaként definiáló, művészek által vezetett rangos amerikai koncert- és művészügynökség „Worldwide Debut Audition” elnevezésű kiírására 2014 decemberéig jelentkezhettek a 35 évesnél fiatalabb zongoristák a világ bármely országából. A Piotr Anderszewski vezette zsűri négy európai és egy amerikai meghallgatást tartott, valamint DVD-n beküldött felvételek alapján értékelte a jelentkezőket. Farkas Gábor mint a 2015-ös meghallgatások nyertese, a 2015/16-os koncertévadban bemutatkozhat a Carnegie Hallban (a debütáló koncerthez jelentős médiatámogatás is kapcsolódik), valamint szólólemezt készíthet a Steinway & Sons lemezkiadónál.

 

Farkas Gábor 1981-ben született Ózdon, 2005-ben diplomázott a Zeneakadémián Falvai Sándor és Némethy Attila tanítványaként. Tudását az utóbbi években olyan kiváló, elismert professzorok mesterkurzusain tökéletesítette, mint Nádor György, Rados Ferenc, Frankl Péter, Rolf Dieter Arens, Jan Wijn, Brigitte Engerer, valamint William Grant Nabore.

 

Tehetségét olyan díjak bizonyítják, mint a 2009 őszén Weimarban megrendezett Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny 1. díja, a közönségdíj és a legjobb Haydn-interpretációért járó díj, korábban a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyének 1. helyezése (2003-ban), a Karlstadti Greta Erikson Nemzetközi Zongoraverseny 2. helyezése, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 3. díja 2001-ben, a Baden bei Wienben 2000-ben rendezett Bartók Béla Zongoraverseny 1. díja.

 

An Evening with Liszt című albuma, amely 2008 novemberében jelent meg a Warner Music Hungary gondozásában, elnyerte a Liszt Ferenc Társaság 2009. évi Liszt Ferenc Nemzetközi Lemeznagydíját.2008 novemberében Prima Junior Díjat vehetett át, majd 2009. március 15-én megkapta a legígéretesebb ifjú zeneművésznek járó Márciusi Ifjak állami kitüntetést, s még ugyanabban az évben Gundel Művészeti Díjjal ismerték el. 2012-ben Liszt-díjjal tüntették ki. Farkas Gábor DLA doktori záró koncertjét 2013-ban adta, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanársegédje.

 

(Forrás: LFZE honlapja)