2015. ÉVI Olaszországi zenei kalendárium

 

 

Maggio Musicale Fiorentino Festival – április 30. – június  27. között zajlik Firenze legrégebbi hagyományos kulturális eseménye. Az 1928-ban alakult Stabile Orchestrale Fiorentina a főszereplő. Az első fesztivált 1933-ban szervezték, azóta töretlen a hírneve. Már saját balett társulattal is rendelkezik, ez a Maggio Dance.

 

Veronai Aréna – június 19-től szeptember 6-ig immár 102. éve ad otthont a Nemzetközi Opera Fesztiválnak. Idei programján szerepel: az Aida, a Rómeó és Júlia, a Nabucco, a Tosca, a Don Giovanni, A sevillai borbély és a Carmina Burana.

 

Ravello Concert Festivaláprilis 3. – október 30. között a klasszikusoktól (Bach, Beethoven, Mozart, Schubert) Astor Piazzoláig és a modern dzsesszig vendégül lát sokféle előadóművészt a Villa Rufolo parkjában és a várostól 3 km-re lévő Ferrigno Scala Auditóriumában, májustól pedig új helyszínen is, a 19. századi borospincéből kialakított Ravello Art Centerben. Utóbbi főleg kamarazenei együttesek (a Nápolyi Vonósnégyes) számára alkalmas előadóterem. (Ravello elegáns városka az Amalfi-öbölben, az 50 itáliai világörökségi helyszín egyik legszebbike, mesés kilátással a tengerre; www.ravelloarts.org)

 

61. Puccini Festival – július 24-től augusztus 30-ig a toszkánai Torre del Lagóban 1930-ban  maga Puccini rendezte az első, az ő operáit bemutató fesztivált. Ma szintén a legismertebb olasz énekesek lépnek fel a Pillangókisasszonyban, a Toscában, a Turandotban és A köpenyben.

 

Estate Musicale Chigiana Toszkána gyönyörű városainak (Siena, Montelcino, Asciano) helyszínein: templomokban, kolostorokban és színházakban zajlik július-augusztus folyamán a „Chigianai Nyár” nevű zenei fesztivál. A gazdag koncertprogramokon kívül a fiatalok mesterkurzusokon vehetnek részt. Az eseményre 500 ifjú muzsikus érkezik a világ több mint 50 országából.

 

Sferisterio Opera Festivaljúlius 17. – augusztus 9-ig tart Mascertában. Az idei 51. fesztiválon bemutatják a Rigolettót, a Falstaffot, a Bajazzót és a Bohéméletet. Sferisterio hatalmas színházát 1823-ban építették fel Ireneo Aleandri tervei alapján.

 

Rossini Opera FestivalPesaróban, Gioacchino Rossini szülővárosában tartják augusztus 10. és 22. között immár 36 éve. Kizárólag Rossini-műveket adnak elő: A tolvaj szarka, az Ory grófja, a (nálunk nem imert) La Gazzetta és a Viaggio a Reims (Utazás Reims-be) lesz műsoron.

 

Musica Riva FestivalTrentino (Riva del Garda) július 19. – augusztus 2-ig a világ minden tájáról fiatal muzsikusok mutatkoznak be klasszikus zenészek és táncosok közreműködésével. Riccardo Zandonai (1883-1944) operaszerző, a Rossini Conservatorio igazgatója tiszteletére zenei versenyt is rendeznek.

 

16. Nyári Jamboree – könnyűzenei találkozó augusztus 1-9. között Senigaliában. A 40-es és az 50-es évek emlékezetét őrzik DJ-k a swing, rock’n’roll, doo-wop, blues, hil-billy, western swing műfajokban. A helyszínen felállított standokon a 40-50-es évek relikviáit árulják: kalapokat, gitárokat, CD-ket és egyebeket. Az eseményen felvonultatják a korszak divatos autóit is.

 

Mito Settembre MusicaTorino (Piedmont tartomány) és Milano (Lombardia) között összekötő kapocs a szeptemberi háromezer fellépő részvételével tartandó koncertsorozat. A világ legjobb zenekari együttesei adnak elő középkori muzsikát, barokk operákat, dzsesszt, szabadtéri show-műsort, éjszakai koncertet, olykor kortárs zenét - sok élvezetes mulatsággal.

 

Itália idén is bővelkedik rangos zenei eseményekben. Az összes rendezvényről részletesebben tájékozódhatunk az enit.it honlapról. És ne felejtsük el, hogy Olaszországban szinte mindig jó idő van, akár szabadtéren, akár teremben tartják a programokat! A híres olasz konyha mellett éhen-szomjan halni sem kell.

 

Dobi Ildikó