A TEHETSÉG AJÁNDÉKA

 

A tehetség ajándéka címmel már magyar nyelven is olvasható a világhírű brit pszichológus, Joan Freeman Gifted Lives c. könyve.

Egyszerre szakmai kézikönyv és lebilincselő olvasmány.

 

A szerző a képességek élethosszig tartó fejlődésének kutatója. Többször járt már Magyarországon, legutóbb január 15-én, amikor a nemzetközi Mensa társaság életműdíját vette át. Önálló, népszerű pszichológiai praxisa mellett az Európai Tehetségtanács alapító elnöke, a Budapesti Európai Tehetségközpont tanácsadó testületének tagja.

 

Joan Freeman a könyv előszavában életrajzírónak és nyomozónak nevezi magát. Az általa használt módszer egyedülálló a világon: tehetségek életútját figyeli az 1970-es évek óta. Kötetének hús-vér szereplői tulajdonképpen a történelem eddigi legnagyobb szabású tehetségkutatásának résztvevői. Freeman írása egyszerre személyes és szakmai, hiszen az évtizedek során közeli, olykor baráti kapcsolatba került azokkal az emberekkel, akik egyúttal a kutató szakmai érdeklődésének, tudományos kutatómunkájának alanyai is. E kettősségnek köszönhetően A tehetség ajándéka a tehetséggondozó szakemberektől a megindító élettörténeteket kedvelő olvasókig mindenki számára érdekes olvasmány.

 

A könyv három nagyobb egységre osztható. Az elsőben több területen is tehetséges fiatalok életét mutatja be a szerző. Közös bennük, hogy jól körülírható okok miatt – mint a túlzott szülői elvárások, vagy éppen a posztkolonialista társadalmi diskurzus – nem tudják érvényesíteni átlag feletti képességeiket.

 

Számos tehetség egyetlen területen képes kimagasló teljesítményre: róluk szól a könyv második része. A bemutatott zenészek egyike családja érzelmi támogatását élvezve ér el nagy sikereket, míg a következő történet hőse kitartásának, józan következetességének köszönhetően jut fel a csúcsra.

 

A könyv harmadik részében a tehetségek elé állított kihívások közül gyűjtött össze néhányat Joan Freeman. Ilyenekből persze akad bőséggel az átlagos képességű emberek életében is, ám a tehetség különösen sérülékeny adottság.

 

A szerző a záró fejezetben összegez, kitekint. Nem von le általános érvényű tanulságokat, kizárólagosan követendő példákat mutat be. A történetek önmagukért beszélnek: minden sors egyedi és utánozhatatlan.

 

A hiánypótló kiadvány az Animula Kiadó gondozásában jelent meg.

 

További információért kérjük, hogy látogass el a tehetseg.hu oldalra, a hazai tehetséggondozás origójára!

 

A hazai tehetségsegítéssel, tehetséggondozással kapcsolatos további hírekért regisztráljon a TalentPress weboldalán!

A tehetséggel kapcsolatos hírek szerkesztője a TalentPress, a Magyar Tehets égsegítő Szervezetek Szövetségének Sajtószolgálata.

Szerkesztőség: szerkeszto@talentpress.hu
Technikai kérdések: nyilas.judit@stscope.hu

 

(Forrás: tehetseg.hu/TalentPress, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének Sajtószolgálata)