Fuvolatalálkozó Gyöngyössy Zoltán Emlékére

 

 2015. február 20-án lett volna 57 éves…

 

http://fidelio.hu/image.ashx?id=19a86732-5977-4c53-917b-3307af907a7c&vid=d8c7859c-61d8-4e51-8bba-7240895e7aeb

 

Óh, Istenem, ha az időt megfoghatnánk,

kezünkbe vehetnénk piciny sorsunk,

embereinket tenyerünkön hordoznánk,

s velük járhatnánk élet — zarándokútunk…!

 

 Fülep Márk fuvolaművész-tanár írta a fenti sorokat Gyöngyössy Zoltán halálhírét véve.

 

A tragédiát követő évben-szülővárosában, Komlón, a zeneiskola igazgatónőjének felvetése nyomán, a polgármester támogatásával közös akaratként kristályosodott ki: emlékére a zeneiskolás fuvolisták részére találkozót kellene szervezni.  Nem versenyt, de zsűri hallgassa meg és értékelje a növendékeket.

 

Első ízben 2012. november 30-án szervezte meg iskolánk, az Erkel Ferenc AMI – Zoli egykori zeneiskolája – a találkozót, 10 iskola részvételével. A hangversenyeknek a komlói színház- és hangversenyterem adott otthont, a felkészülés és a zsűri munkája a szomszédos zeneiskolában zajlott. A város polgármestere köszöntötte a találkozó résztvevőit és megemlékezésében méltatta a korán eltávozott művész jelentőségét a város és hazánk zenei életében. A hangversenyeket (ahol jelen volt Zoli első fuvolatanára, Nagy Ferencné is,) követően a zsűri – Barth István Liszt-díjas fuvolaművész, Zoli középiskolai tanára, Romos Zsolt, (akkor még) a PTE Művészeti Kar és a budapesti Bartók Szakközépiskola tanára, Szeléndi Zsuzsa, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanára és Rostásné Mészáros Edit, a komlói EFAMI nyugalmazott tanára – visszavonult értékelni, s eközben a PTE művészeti Kar és a pécsi szakközépiskola fuvolistái – zeneiskolánk egykori növendékei - adtak hangversenyt a találkozó résztvevőinek. A napot az oklevelek és ajándékok átadása, valamint  zsűri szakmai értékelése zárta.

 

A következő találkozó 2013. december 6-án volt. A december eleji dátum a Borbála-naphoz köthető, mivel Borbála a bányászok védőszentje, s ezekben a napokban a (volt) bányászváros különféle rendezvények szervezésével kínál tartalmas időtöltést a város lakói számára. A résztvevő iskolák száma 13-ra növekedett. A zsűri 3 tagúra apadt, mivel Barth tanár úr tanítványait hozta a találkozóra. A volt növendékek ismét nagy sikerű műsort adtak. A zsűri tagjai szakmai beszélgetésben egyénileg is segítették a felkészítő tanárokat.

 

A harmadik alkalom 2015.január 23. A dátum a decemberi zenei versenyek ütközése miatt csúszott át az idei évre. Sok a fuvolás rendezvény, ezért a jelentkezők létszáma csökkent. Az iskola kamaraterme elegendőnek bizonyult a hangversenyek számára is. És nem bántuk meg a helyszínváltást. A résztvevők egyöntetű véleménye szerint így olyan meghitt volt az együttlét. Zoli szelleme köztünk lebegett, fényképe fuvolájával a zongora mögötti falról tekintett le ránk, édesanyja, húga és sógora, valamint párja jelenléte szintén a családias jelleget hangsúlyozta. A pécsi szakközépiskola növendékei mellett a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei is szerepeltek, Termes Rita zongorakíséretével. Idén valamennyi résztvevő kottát is kapott ajándékba.

 

2012-ben Komló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete "Gyöngyössy Zoltánnak, a komlói születésű világhírű fuvolaművésznek a zenei életben elért kimagasló életpályája elismeréseként Komló Város Díszpolgára (Posztumusz)" címet adományozta.    

 

Siptár Hajnalka

 

(Gyöngyössy Zoltán portréját a fidelio.hu-ról vettük át)