9. EPTA Nemzetközi Zongoraverseny fiatal zongoristák számára

 

Osijek, 2015. április 8-11.

 

 

Ez év áprilisában kilencedik alkalommal rendezték meg Horvátországban a két évenként sorra kerülő nemzetközi zongoraversenyt. Ismert és várt hagyomány folytatása ez – most is 14 országból 44 versenyző jelentkezett a versenyre. Természetesen a résztvevők fele horvát volt. Világossá teszi ez azt, hogy a fiatal muzsikusok vágynak tudásuk bemutatása. Magyar résztvevőket is találtunk a versenyzők között, méghozzá hárman is eljöttek: Türr Liza (tanára: S. Erős Andrea), Dömötör Máté (tanárai: Ludmilla Uhrin Sándorné és Becht Erika, III. díjat kapott) és Gonda Katalin (tanárai: Bonnyai Apolka és Némethy Attila, II. díjat kapott).

 

A versenyt most is, mint mindég, az Óváros egyik gyönyörűen karban tartott épületében a Franjo Kuhac Zeneiskolában bonyolították le, melynek igazgatója Mr. Josip Uglik látta el a verseny elnöki feladatát. Fő szervezője azonban Ida Gamulin zongoraművész, a Zágrábi Zeneművészeti Főiskola tanára, a horvát EPTA elnöke volt. A verseny szponzorai között találtuk a Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériumát, Osijek-Baranya megyét, a fent nevezett Zeneiskolát, a Zágrábi Koncert Menedzsmentet, a horvát zeneszerzők Egyesületét, a Yamaha céget, az Európai Egység Csoportot… Úgy tűnik, szívügye az országnak hogy az ilyen hagyományos nemzetközi események folyamatosan, gördülékenyen vigyék a hírét az ifjúság zenei nevelésének is.

 

Abraham2

Franjo Kuhač Zeneiskola

 

 

Az épületbe belépő a falakon a régebbi versenyek újságcikkeit, fotóit, riportjait tanulmányozhatta és nyomon követhette, ki milyen karriert futott be az eltelt idő alatt. Igy lettem figyelmes egyik újságcikkben Borbély László portréjára, aki 16 évvel ezelőtt a 2. EPTA verseny résztvevője volt, és kis híján megnyerte korosztályában az első díjat. Csak második díjat kapott, természetesen azt is büszkén vállalta. Viszont elnyerte akkor a leghitelesebben előadott horvát műért járó díjat is.

 

A mostani verseny egyik kedvenc résztvevője a 14 éves olasz versenyző, Cecino Elia volt. Szabadon választott, favorit műsorszámként Bartók Op. 8a két Román táncát választotta, nehézséget nem ismerő virtuozitással, jó karakterrel szólaltatta meg a darabokat. A verseny kötelező darabjai közé tartozott:

 

 - Egy Bach mű (korcsoporttól függően Háromszólamú invenció vagy Wohltemperiertes Clavier)

- Egy Haydn szonáta tétel

- Választás Chopin, Liszt, Rachmaninov etűdjeiből

- Nagyszabású romantikus mű, és a

- minden korosztály számára kötelező kortárs horvát szerző, vagy egy 20. századi saját nemzeti szerző darabja.

 

A három napig tartó verseny legnépesebb korcsoportja a második kategória volt, ahol reggel 9-től este fél 11-ig hallgattunk jobbnál jobban felkészült fiatal zongoristákat. Kiválóak voltak a horvátok, de ugyan ez mondható el a külföldiekről is. Miután nálunk is,  Békéscsabán most zajlott lett az Országos Verseny, úgy gondolom érdekes lenne közös koncertet szervezni valamilyen formában az azonos életkorú fiatalok számára. Milyen tanulságos lenne mindkét helyszínről meghívni a díjnyerteseket egy közös bemutatkozásra!

 

A verseny szabályzata szerint egy darab 1. díjat lehetett csak kiadni, a többi díjat annyi felé osztották, ahányan pontszámuk alapján megérdemelték azt.

 

Ne feledkezzünk még el az 5 tagú nemzetközi zsűriről sem:

A képen balról jobbra:

Naum Grubert – Hollandia

Ábrahám Mariann   Magyarország

Diane Andersen  Belgium

Heribert Koch – Németország

Ida Gamulin – Horvátország

 

Mögöttük állnak a boldog díjnyertesek. A felejthetetlenül jó hangulatban lezajló versenyre sokáig fogunk még emlékezni.

 

Abraham1

 

A tudomásomra jutott a következő két verseny időpontja:

 

2016. február, Belgium; XIII. Zongoraverseny. Fiatal Zongoristák Találkozója (Grez-doiceau). Honlap:www. EPTA-Belgium.be

 

2016. májusRománia, Bukarest; 23. Jeunesses International PIANO CompetitionDinu Lipatti”. Honlap: www.jmevents.ro

 

Említést tennék még az EPTA soron következő konferenciájáról, amely 2015. október 22-25. között lesz, az amsterdami Konzervatóriumban. A részvétel önköltséges, a részleteket a rendezvény honlapján meg lehet találni. Minden érdeklődő szívesen látott vendég ezeken az alkalmakon.

 

Abraham3

http://www.eptanederland.nl/epta-netherlands

 

Ábrahám Mariann