ÚJ UTAKON  A KISGYERMEKEK FUVOLA OKTATÁSÁBAN

 

Beszámoló Barbara Gissler-Haase előadásáról

 

http://floete.at/images/banners/banner4.png

http://floete.at/images/banners/K24.png

(Forrás: http://floete.at/)

 

Amint azt a Fuvolacsapat hetek óta hirdette facebookon, 2015. április 29.-én a Szabolcsi Bence Zeneiskolában, a Fon Trade támogatásával és rendezésében BARBARA GISSLER-HAASE professzor tartott előadást a fenti címen.

 

Az alapfokon oktató fuvolatanárok népes táborához képest meglepően csekély számú érdeklődő előtt (20-25 fő) mutatta be a modern fuvola eleddig legkisebbre redukált változatát, melynek megvalósításán 10 éve dolgozik.

 

Bevezetőben ismertette az alap-probléma lényegét: a kis gyermek-nagy hangszer ellentmondásból eredő technikai-, egészségügyi-, hangképzési problémákat, és megoldásukra tett korábbi hangszer-változatokat. Hosszan és részletesen foglalkozott az általa „U-fej” ként emlegetett kanyarfej hátrányaival, melyeknek kiküszöbölése érdekében ötlött fel benne az új fej-kialakítás gondolata, az omega forma. Alapötletének technikai megvalósítását WERNER TOMASI a zseniális bécsi fuvolaművész-hangszerkonstruktőr oldotta meg. Ő készítette el a Wiener Flötenwerkstatt-ban azt az 50 kísérleti hangszert, melyeken kis gyermekeken élesben tesztelték és a tapasztalatok alapján módosították a konstrukciót. A bevált, végleges változatot, amely a gyermek növekedésével párhuzamosan 3 lépcsőben „növeszthető,” ma már a „JUPITER” cég gyártja sorozatban. A magyar hangszerpiacon megvásárolható.

 

 

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTodCpUX7oz2Hrb9udzLtV3xn-8KuTgQHraciaLDQDV-MP4LU4u

(A kép forrása:www.jupitermusic.com)

Az előadás második részében a professzor asszony bemutatta az UNIVERSAL gondozásában megjelent, kisgyermekek részére írott, 2 kötetes új fuvolaiskoláját, a nálunk is ismert „Magic Flute” átdolgozott változatát.

 

http://www.di-arezzo.co.uk/multimedia/images/universal/couv/ue-30370.jpg  http://shop.musix.ch/images/products/large/Universal-Edition-Magic-Flute-Vol-2-Gisler-Haase-Barbara-Floetenschule-von-Anfang-an.jpg

(A borítók forrása: shop.musix.ch)

 

A német nyelvű előadást Somogyi Szilárd, Bécsben dolgozó kiváló hangszerész tolmácsolta gördülékenyen és szakszerűen.

Harmadik részben az érdeklődők megtekinthették a kiadványokat és kipróbálhatták a hangszereket.

 

Ahhoz képest, hogy a téma mennyi fuvolát tanuló magyar gyermeket érint, sajnálatos, hogy Barbara Gissler-Haase módszerével ez alkalommal ilyen kevesen ismerkedhettek meg.

 

A rendezvény végén e beszámoló írója élt az alkalommal és egyeztette saját elképzeléseit és gyakorlatát 4 évtizede kedves ismerősével, a professzor asszonnyal, mert érdekes egybeesés, hogy magam is 10 éve foglalkozom a témával, és kidolgozott metodikám és gyermek-fuvolám vár alkalmazásra. Remélem, hogy a Parlando felületein rövidesen lehetőségem lesz azok ismertetésére.

 

Barth István

fuvolaművész-tanár, ny. egyetemi docens