Elhunyt Csikós Miklós ZENETANÁR*

 

(1948-2014)

 

Csikós Miklós2.

 

1948-ban Pécsen látta meg a napvilágot, s 40 év kitartó munka után a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatóhelyetteseként ment nyugdíjba. Édesapja, Csikós Miklós híres pécsi órásmester volt, akitől szinte az egész szakmát kitanulta. Ezt a szakértelmet később a zeneiskola hangszereinek javításánál kamatoztatta.

 

Bár sokáig autóversenyző szeretett volna lenni, mégis zongoraművésznek tanult a pécsi művészeti gimnáziumban. Tanította többek között Kodály Zoltán is. Egy elhúzódó ínhüvelygyulladás miatt azonban hangszert kellett váltania, így a Pécsi Zeneművészeti Főiskolán már oboistaként diplomázott.

 

Csikós Miklós teremtette meg a pécsi oboaoktatást, és huszonévesen már országos hírnévre tett szert újszerű oktatási módszere révén. Ennek eredményeként Pongrácz Péterrel közösen dolgozták ki a hazai oboaoktatás módszertanát. Főhangszere mellett fagottot, furulyát, kamarazenét is tanított, a Székesegyház és a Színház kórusaiban énekelt, vezényelt.

 

A zene és a művészetek világában élt folyamatosan. Zenepedagógiai módszerének kiemelkedő eredményeit tanítványai is példázzák. Valamennyi országos oboaversenyen részt vettek növendékei, ahonnan többnyire aranyérmet hoztak haza. Tanórái azonban csak félig szóltak a hangszeres játékról, nagy hangsúlyt kapott az emberről és magáról az életről való elmélkedés, beszélgetés.

 

Tanítványai között volt a teljesség igénye nélkül Budavári Attila, aki az Angster-műhely nyomdokaiba lépve építette fel a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrát, és többek között vezetésével építették meg a Művészetek Palotájának orgonáját.

 

Szintén a kezei alatt lett kiváló művész Sávay László, aki kétszer lett aranyérmes az Országos Fafúvósversenyen, majd ő lett az első növendéke, aki felvételt nyert a Zeneakadémiára, most a Pannon Filharmonikusok zenekarának oboistája.

 

De tanítványai közé tartozik Sturcz László, a Pannon Filharmonikusok első oboistája, aki tanulmányai mellett a nádfaragás tudományát is eltanulta tőle, s Horváth Béla, aki ma a Nemzeti Filharmonikusok első oboistája, vagy éppen Kerekes László, aki fagottos növendéke volt, s ma a kölni zeneakadémia professzora.

 

Csikós Miklós a pécsi zeneiskolában meghatározó személyiség volt, véleményére számítottak kollégái, szívesen segített bárkinek a zene minden területén.

 

Felesége Stark Zsuzsanna hegedűtanár, mellette a Pécsi Szimfonikus Zenekarban játszott. Idén ünnepelték 45. házassági évfordulójukat.

 

Nagyobbik fia Miklós építészmérnök és a Benkó Dixieland Band nagybőgőse. Gergő fia közgazdász és díjnyertes fotós.

 

Nyugdíjas éveit kedvenc helyén, az orfűi nyaralójában töltötte, ahol sokszor látta vendégül tanítványait, barátait egy-egy baráti beszélgetésre, eszmecserére a bogrács mellett.

 

Csikós Miklós nyilvános búcsúztatásaként november 24-én volt a pécsi székesegyházban gyászmisét, ezt követően a Kocsis László teremben közös megemlékezést tart a család, melyre szeretettel várják kedves tanítványait, kollégáit, barátait is.

 

Korb Zoltán

http://www.pecsma.hu/wp-content/uploads/2014/01/pecsma_uj_logo3.png

2014. 11.14

 

 

 



* Sajnos a PARLANDO csak 2015. májusban értesült Csikós Miklós haláláról