ELHUNYT PÉCSI GÉZA

(1927-2015)

 

Életének 88. évében, április 28-ikán elhunyt Pécsi Géza zenepedagógus. Nem csupán a nevében kötődött szülővárosához: tanári szolgálatának legnagyobb részét Pécsett végezte el, középiskolás diákok ezreinek adva át a zene és általában a művészetek szeretetét.

 

A kultúrát becsülő, a tisztes munka étoszát valló családban nőtt fel, mélyen átélt katolikus hitét a legnehezebb időkben sem tagadta meg, sőt, tevőlegesen gyakorolta. Nevéhez fűződik azon zenepedagógiai módszer kidolgozása, amelynek célja az intézményes művészeti-esztétikai nevelésből kizárt szakmunkásképző tanulók érzelmi nevelése volt.

 

 

Egész életében azért küzdött, hogy a Kulcs a muzsikához című tankönyvcsaládban, valamint a hasonló nevű lemez- és CD-sorozatban megtestesülő pedagógiai módszere a hivatalos tanterv részévé váljon. Tanárként már egészen fiatalon felismerte ugyanis, amit azóta agykutatók és pszichológusok is bizonyítva látnak: csak az értelmi és érzelmi képzés együttes alkalmazása teremt a társadalom számára hasznos, jó szakembereket, mi több: jó embereket.

 

Fiatalkori ideáljait követve a diktatúra éveiben is részt vett a katolikus karitatív szervezet, az 1946-ban betiltott Kolping illegális munkájában. Nem véletlen, hogy a szervezet 1989-es újjáalakítását is ő szorgalmazta. Családjával együtt több évtizeden át tevőlegesen is részt vett magukra hagyott idős emberek gondozásában, egy legendás pécsi szeretetotthon munkájában. Az aktív szakmunkásképzős tanári pályáról is karitatív tevékenysége miatt kényszerült távozni 1981-ben: egy elhagyott plébánián püspöki engedéllyel szeretetotthont kívánt létesíteni, de az akkori állam ebben klerikális összeesküvést vélt fölfedezni és azonnali hatállyal elbocsátották.

 

Pécsi Géza a számkivetettség éveiben is töretlen munkakedvvel dolgozott, s gazdag életművet hagyott maga után. Fáradtságot és akadályt nem ismerő, jobbító buzgalmát családja, mindenekelőtt leánya, dr. Pécsi Rita művészet-pedagógus, népszerű szakkönyv-sorozat szerzője és több művészeti ágban tehetséget felmutató unokái viszik tovább.

 

Az egyebek mellett a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével és Apáczai Díjjal is kitüntetett pedagógus temetése zárt családi körben lesz. Tisztelői 2015. május 18-án este emlékezhettek meg róla a pécsi Dómban tartott hálaadó misén.

 

http://www.pecsiujsag.hu/design/images/pecs/helyi_headLogo.jpg

2015. IV. 29.