EXPO 2015 MILANO – BUDAPEST

 

Olasz - Magyar Hegedű kiállítás Milánóban és Budapesten

                                      

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma felkérésére a Milánói EXPO 2015 magyar részvételéhez kapcsolódóan Olasz – Magyar Hegedű Kiállítást rendeztünk Milánóban 2015. június 8-10-ig. A  kiállítás helyszínét a minisztérium biztosította a  M.A.C-ben, a Musica Arte Cultura Házában, a La Verdi Zenei Központ május elején újonnan megnyitott kamaratermében. http://www.laverdi.org/italian/M.A.C.-MusicaArteCultura.php

 

A kiállításon 4 olasz cremonai mester és 15 magyar hegedűkészítő mester hangszereit állítottuk ki. Az eseményre háromnyelvű nívós katalógust készítettünk, amely bemutatja a kiállításon szereplő hangszerek készítőit, valamint az Olasz és a Magyar Hangszerész Szövetségek elnökei a bevezetőben visszatekintést adnak az olasz és a magyar hegedűkészítés történetéről, az egymáshoz kapcsolódó oktatásról, műhelymunkáról, az olasz és a magyar oktató mesterek együttműködéséről és a szövetségek kapcsolatáról. https://www.facebook.com/events/1587930684814554/

 

A kiállítás védnöke a Milánói Magyar Főkonzulátus volt, a megnyitót Timaffy Judit főkonzul asszony, valamint az EEMI részéről Gyenge Enikő projektfelelős tartotta.


A hangszereket Banda Ádám hegedűművész tesztelte és mutatta be a hallgatóságnak, ill. Zalai Antal hegedűművész koncertet adott egy-egy általa kiválasztott olasz és magyar hegedűn.


A közös kiállítás a magyar hegedűkészítők számára lehetőséget adott bemutatkozásra külföldön, a leghíresebb hegedűkészítők hazájában, szakmai tudásuk összevetésére az olasz mesterekével, hírnevük erősítésére a szakmában és a jövőbeni kapcsolatok kiépítésében.

 

A milánói kiállítás szervezési munkáinak megkezdésekor eldöntöttük, hogy a kiállítást megismételjük Budapesten szeptemberben programokkal, koncertekkel színesítve.

 

A budapesti kiállítás célja egyrészt az, hogy megmutassuk magunkat a hazai közönségnek, bemutassuk az olasz és a magyar hangszereket, hangszerkészítőket és hangszereinken koncerteket adjunk. Másrészt nem titkolt célunk az, hogy megmutatkozzunk egy közös kiállítással a zenei élet képviselőinek, a szakmának, reprezentálva a magyar hangszerkészítés színvonalát, amely nem marad le az olasz színvonaltól és ezzel megpróbáljuk a zenészek figyelmét a magyar hangszerkészítés felé fordítani.

 

A Magyar-Olasz Hegedű Kiállítást 2015. szeptember 14-20. között rendezzük Budapesten a Duna Palota Széchenyi termében.

 

http://www.dunapalota.hu/hallreservation/Szechenyi_Terem_belso

 

A megnyitó szeptember 14-én hétfőn este lesz, amelyre szeretnénk meghívni a zenész szakma prominens képviselőit, zeneművészeket, a zenekarok és a zeneiskolák vezetőit, a Zeneakadémia vezetőit, az Olasz Kulturális Intézet, az EEMI és a Milánói Magyar Főkonzulátus képviselőit.

 

Az Emberi Erőforrás Minisztériumából Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár urat felkérjük a kiállítás védnökének.

 

A megnyitóra a Bach évforduló alkalmából barokk koncerttel készülünk, amelyen a nagyközönség számára még kevésbé látott- hallott, Romanek Tihamér által készített lantcsembalót és barokk hangszereket, gambát, barokk csellót és kürtöt szólaltatunk meg. A hét folyamán a Kamarateremben hangzásversennyel egybekötött hegedűkoncertet is tervezünk több művésszel, így a milánói kiállításon szereplő Banda Ádám hegedűművész közreműködésével, valamint a záró koncertre Roby Lakatos hegedűművészt és zenekarát szeretnénk meghívni. A hangzásversenyt az MTV közreműködésével szeretnénk megvalósítani, amelyhez támogatókat, szponzorokat keresünk. A rendezvényeink sikere megfelelő média-szerepléssel biztosítható csak, melyhez szükséges a támogatást szereznünk pénzben és együttműködésben egyaránt.

 

Budapest, 2015.07.12.                       

 

Magyar Hangszerész Szövetség Egyesület

http://www.hangszereszszovetseg.hu/