VILÁGRA JÖTT AZ ISONOS

 

 

Új hangszer született e világra és 2015. március 28-án kerül első nyilvános megszólaltatására az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban.

 

De honnan is ez a furcsa név: isonos?

 

Az iszón a görög-bizánci éneklésben nagyon fontos szerepet játszó, hosszan tartó, lassan mozduló, a végtelenséget és a transzcendenciát idéző basszus énekhang, amely zeneileg mindig a dallamhoz simul. (Illetve a dallam őhozzá…) Mandel Róbert és Bubnó Tamás beszélgetése nyomán – amelyet az egyik szentefrémes koncert után folytattak két évvel ezelőtt – vetődött fel a kérdés: vajon a mély férfihangok iszón-éneklése megjeleníthető-e, leképezhető-e egy instrumentumon. Pár héttel utána Mandel telefonon jelezte Bubnónak: fejében kész az a hangszer, ami képes erre, s már nevet is talált neki: isonos.

 

Mellékelünk néhány fotót, amelyen megtekinthető ez a furcsa instrumentum, amely külalakját tekintve is szép és sokat ígér, s hangja is zengő, telt és mégis átható.

 

Első megszólalásának ideje és helye sem véletlen: ezen a napon jött világra 500 évvel ezelőtt Ávilában Szent Teréz, aki a terézvárosi plébániatemplom védőszentje, nagy misztikus, a Sarutlan karmelita rend alapítója, Spanyolország patronája. A belső várkastély címmel a tiszteletére összeállított misztériumjáték kerül bemutatásra (ez egyik leghíresebb könyvének a címe) a Szent Efrém Férfikar, a Budapesti Énekes Iskola, Rajk Judit, Mandel Róbert és Mezei János közreműködésével, Bubnó Sarolta, Bubnó Hedvig és Mohai Gábor narrációjával, Bubnó Tamás művészeti irányításával.