Jandó Jenő zongoraművész kapta 2015-ben Pécs Város Kulturális Nagydíját

 

A díjat 2011 januárjában alapította a helyi közgyűlés azok elismerésére, akik életükkel, munkájukkal, tehetségükkel kiemelkedően járulnak hozzá a baranyai megyeszékhely szellemi és kulturális gyarapodásához.

 

Kulturális nagydíj

(Jandó Jenő, dr. Hoppál Péter és dr. Páva Zsolt) (Forrás: PÉCSIÚJSÁG.HU)

 

Jandó Jenő világszerte ismert zongoraművész, Beethoven, Schubert és Mozart összes zongoraművének avatott tolmácsolója, Bach, Bartók, Haydn, Liszt kamarazenéjének közvetítője nyerte el 2015-ben Pécs Város Kulturális Nagydíja, Le Grand Prix culturel de la Ville de Pécs kitüntető elismerést.

 

A pécsi születésű Jandó Jenő Kossuth-díjas, Liszt Ferenc díjas, Érdemes Művész és Bartók-Pásztory díjas zongoraművész, Liszt Ferenc, Bartók Béla, Beethoven, Mozart, Haydn, Bach, Dvořák és Schubert zongoraversenyeinek kitűnő tolmácsolója.

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzorának karrierje az 1970-es évek óta nemzetközi területen is felfelé ívelő. 1972-ben a versailles-i Cziffra György versenyen és 1975-ben a milánói Dino Ciani zongoraversenyen második díjat, 1973-ban a Magyar Rádió Zongoraversenyén, 1977-ben a sydney-i Nemzetközi Zongoraversenyen kamarazene kategóriában első díjat nyert. Európa számos városában, ezen kívül az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban is fellépett. 2014-ben Magyar zeneművészet kategóriában Prima díjat vehetett át.

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése „Pécs Város Kulturális Nagydíja – Le Grand Prix culturel de la Ville de Pécs” 2015-ös kitüntetettjét dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára 500 ezer forinttal támogatta.

 

Pécs kulturális nagydíját 2011 januárjában alapította a helyi közgyűlés azok elismerésére, akik életükkel, munkájukkal, tehetségükkel kiemelkedően járulnak hozzá a baranyai megyeszékhely szellemi és kulturális gyarapodásához.

 

A kitüntetést elsőként Placido Domingo kapta meg 2011-ben. A városvezetés szerint az operaénekes azzal, hogy elvállalta a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program fővédnöki tisztét, jelentősen hozzájárult Pécs és rendezvényei népszerűsítéséhez. 2013-ban a TANAC Néptáncegyüttes és a VIZIN Zenekar nyerte el a díjat, a nemzetiségi kultúra nemzetközi rangú elismertetésével érdemelte ki az elismerést. 2014-ben a franciaországi Vasarely alapítvány, a Pécsett született világhírű festő- és grafikusművész hagyatékának ápolója érdemelte ki a nagydíjat.

 

http://www.pecsiujsag.hu/design/images/pecs/helyi_headLogo.jpg

 

2015. III. 16.